2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Lázár úgy érzi, nem gyengül a hatalma

2016. július 7., csütörtök 21:16, frissítve: péntek 11:07

Kettős kormányzásra tér át Orbán Viktor az elmúlt hat év tapasztalatainak összegzése után. A gazdasági és a politikai döntéshozatalt külön kabinetekre bízza a miniszterelnök. Lázár János úgy érzi, hogy több lett a feladata, és nem gyengül a hatalma. Rogán Antal helye és szerepe egyelőre ismeretlen az új kormányszerkezetben.

Orbán Viktor tavaly ősszel csinált minisztert Rogán Antalból, aki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti. A Rogán-tárca elsődleges feladatként az általános politikai koordinációt kapta – ismertette akkor Rogán Antal.

Lázár János csak propagandaminisztériumként szokta emlegetni a kabinetirodát. Nem véletlenül, Rogán Antal érkezéséig a kormányzati kommunikációt a kancelláriaminiszter felügyelte.

Lázár János most újabb területnek mondhat búcsút.

„Németh Lászlóné államtitkár asszony arról tájékoztatott, hogy júliusban nyugdíjba kíván vonulni, és másként képzeli el a nyugdíjaséveit, nem velem. Ezt meg kell mondjam, hogy akceptálom és megértem. Ezért itt várhatóan szervezeti és személyzeti változásokra kerül sor a következő időszakban. Erről miniszterelnök urat tájékoztattam” – ismertette a kancelláriaminiszter szerdán.

Németh Lászlóné felelt az állami rezsicégért és a takarékszövetkezetek sokak által bírált egyesítéséért. Utódát a szokástól eltérően nem Lázár János választotta ki. Németh Lászlóné feladatait egy új kormánybiztos veszi át, aki közvetlenül a miniszterelnöknek jelent. Bártfai-Mager Andrea Matolcsy György környezetéből, a nemzeti banktól érkezik.

„Nekem úgy tűnik, hogy több munkám lesz, mint eddig, illetve más típusú munkám is lesz, mint eddig. Érintett vagyok a két kabinet tevékenységében, ha erre vonatkozik a kérdése” – fogalmazott szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Lázár János által említett két kabinet is újdonság Orbán Viktor kormányzásában. A Heti Válasz úgy tudja, hogy a gazdasági kabinetet Varga Mihály, a politikai-stratégiai kabinetet pedig Lázár János viszi majd.

„– Hogy érzi, erősödik vagy gyengül az ön befolyása a kormányügyekre az új rendszerben?
– Ezt majd amikor a struktúra kialakul, akkor értelmezik önök. Én nem ebben az értelmezési keretben végzem a munkámat. A gyerekeim értelmezési kerete az az, hogy amikor azokat a híreket olvassák, hogy a papájuk ismét és most már végérvényesen gyengül a kormányzatban, akkor örülnek, hogy kevesebb munkája lesz, és utána elvesztik a bizalmukat az újságírókban, hogyha mégis több munkát és több feladatot kapok” – válaszolta a kormányinfón a kancelláriaminiszter.

A két új kabinet jogkörei, hatáskörei egyelőre nem ismeretesek, miként az sem, hogy Rogán Antalnak és a Miniszterelnöki Kabinetirodának mi lesz a szerepe az átvariált kormányzati szerkezetben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!