2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Lázár össze akarja ugrasztani a fővárost a vidékkel – az ellenzék szerint

2017. február 26., vasárnap 15:00, frissítve: vasárnap 19:23

A fővárosnak szüksége van fejlesztési pénzekre, Lázár János nem vonhatja el azokat – így reagált a Jobbik a kancelláriaminiszter kijelentésére. A Miniszterelnökség vezetője pénteken beszélt arról, hogy Budapestnek nem kellett az olimpiára az ezermilliárd forintos fejlesztési forrás, így abból a vidék fejleszthető. A baloldali ellenzéki pártok is tiltakoznak, a pénzeket ugyanis szerintük az oktatásra és az egészségügyre kellene fordítani.

Budapestnek nem kellett az olimpiára ezermilliárd forintnyi fejlesztési forrás, így abból a vidék fejleszthető – mondta a kancelláriaminiszter pénteken egy debreceni gazdasági fórumon. Egy nappal később a kommunikációs államtitkár már finomította Lázár János szavait. „Hogy a költségvetésben így felszabadult forrásokat mire fogja fordítani az ország, mire fogja fordítani az Országgyűlés egy részről, hiszen neki is döntenie kell a költségvetéssel kapcsolatban, illetve a kormányzat, arról semmilyen döntés nincsen. Arról semmiképpen nincs szó, hogy Budapesttel kapcsolatban valakinek ellenérzései lennének. Természetesen a szükséges fejlesztéseket mindenképpen meg kell csinálni” – közölte Tuzson Bence.

A Jobbik szerint azonban Lázár János a meghiúsult olimpia miatt büntetéssel fenyegeti a fővárost. A párt úgy látja, az ezermilliárd forintnyi fejlesztési forrást Budapesten kell elkölteni, például az egészségügyre. „Lázár János nem teheti meg, hogy ilyen és ehhez hasonló kiszólásokkal éket verjen az olimpiapárti vidéki és az olimpiarendezést nem támogató fővárosi emberek közé. Lázár János nem teheti meg, hogy kukoricán térdepeltetéssel fenyegesse meg a fővárost, van itt elég árok, kedves miniszter úr, nincsen szükség újabbakra” – nyilatkozta Stummer János, a párt budapesti igazgatója.

Az Együtt szerint Lázár János össze akarja ugrasztani a fővárosiakat a vidékeikkel. „Az ország érdeke volt az, hogy ne költsünk el 2000-3000 milliárd forintot olimpiára, Lázár János ezt próbálja meglovagolni. Ebből is látszik, hogy e pénznek – bármilyen módon, de – korrupciós járuléknak kell lennie a Fidesz felé. Látszik, hogy nem átgondolják, hogy mire költik, hanem beböfögnek éppen valamit. Meggyőződésünk, hogy az egészségügyre és az oktatásra kellene hogy költsék vidéken, ezt támogatjuk” – reagált Juhász Péter.

Az LMP azt hangsúlyozta, hogy már több infrastrukturális fejlesztést is odaígértek Budapestnek, amelyet meg kell valósítani. „Többször, több fórumon elmondták, hogy azok a fejlesztések, amelyek nem közvetlenül az olimpiarendezéshez kapcsolódnak, meg fognak valósulni. Szeretnénk látni és szeretnék garanciákat a kormánytól arra, hogy e fejlesztések valóban megtörténnek” – jelentette ki Csárdi Antal, a párt fővárosi közgyűlési képviselője.

Lázár János korábban már többször is összetűzésbe került a fővárossal a fejlesztési források elosztása miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!