2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Lázár: Nem vagyok kommunista, jól fizetek

,

2017. augusztus 31., csütörtök 20:30, frissítve: csütörtök 23:26

Üzletemberként a magánegészségügyben látott fantáziát Lázár János bizalmasa, aki júniusban lemondott ugyan államtitkári tisztségéről, ám azóta háromszoros fizetésért tanácsadóként dolgozik Lázár Jánosnak. A kancelláriaminiszter úgy véli, olcsón jutott jó szakemberhez, és egyébként sem kommunista, hogy az értékes munkát ne fizesse meg.

Sonkodi Balázs a Miniszterelnökség egykori stratégiai ügyekért felelős államtitkára, akit Lázár János jobbkezeként emlegetnek. Saját kérésére mentették fel nyár elején. Két héttel később új megbízást kapott a Miniszterelnökségtől. Államtitkárként még helyetteseit is irányította, havi egymilliós fizetésért, az új szerződése tanácsadásról szól, fizetése pedig megtriplázódott, 3 millió forintra nőtt.

Értékesnek tartja Sonkodi tanácsait Lázár János, a kormányinfón mégis csak egyetlen olyan témát tudott mondani, amelyben tanácsot kapott tőle. A háromszoros fizetést firtató kérdésre pedig az volt a válasz: nem kommunista, hogy a többletmunkát ne fizesse meg.

– Rendelkezik olyan szaktudással és fölkészültséggel, amelyről nem tudok, és nem is akarok lemondani, ezért megkértem, hogy dolgozzon nekem. Olyan munkát végez, amely megítélésem és meggyőződésem szerint legalább ennyit ér. Örülök, hogy ilyen olcsón ilyen tanácsadóhoz jutottam. Sok olyan kollégám van, aki ilyen olcsón ilyen minőségű tanácsokat nem kap. A korábban végzett munkájánál pedig fontosabb és jobb munkát végez, ezért többet és jobban keres.
– Ez indokolja azt, hogy háromszor annyit keres?
– Háromszor annyi munkáért, vagy háromszor olyan fontosságú és minőségű munkáért muszáj háromszor annyit fizetni. Nem vagyunk kommunisták.

(Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter)

A Jobbik szerint Sonkodi esete is azt bizonyítja, hogy a Fidesz bürokráciacsökkentő ígérete szemfényvesztés volt.

„Soha annyi államtitkár, soha annyi miniszterbiztos, tanácsadó nem dolgozott a kormányzat mellett, mint jelen esetben. Látjuk azt, hogy akár ilyen módszerekkel is próbálnak trükközni azon, hogy kevesebb államtitkár legyen, miközben a bürokrácia és a feladatellátás megmarad, sőt továbbduzzasztják az állami gépezetet” – monda Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője.

A szocialisták pénzszivattyút látnak a fideszes tanácsadói rendszerben. „Egy dolog van az ő gondolkodásukban. Hogyan és miképpen lehet minél több pénzt kirabolni a rendszerből. Nem az ember érdekli őket, nem az, hogy a mindennapjait megszenvedő ember jobban élhesse az életét” – mondta Gúr Nándor, a párt országgyűlési képviselője.

Korábbi összesítések szerint a kormánynak 163 tanácsadója és stratégája van már, akiknek megbízása havonta százmilliós költséget jelent az adófizetőknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!