2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Lázár most mással magyarázza a fizetésemeléseket

2016. február 11., csütörtök 19:13, frissítve: csütörtök 20:23

Új érvet dobott be a kancelláriaminiszter az állami cégvezetők fizetésemelésének megmagyarázására. Eddig a kormány az Állami Számvevőszékre hivatkozott. Lázár János most arról beszélt, hogy a visegrádi országok átlagához igazították a magyarországi állami menedzserek béreit.

„A társaságok élére a lehető legjobb szakembereket kell kinevezni, akiknek megfelelő, a versenyszférában elérhetőhöz hasonló bért is kell kapniuk. A vállalat legyen hatékony, növelje szolgáltatásának színvonalát és gyarapítsa az állami vagyont” – írta korábban a számvevőszék a Hír TV-nek.

Az ÁSZ még tavaly tett javaslatot az állami cégek vezetőinek béremelésére. Jól felkészült és megfizetett menedzserekkel az állam jobban jár, mint rosszul irányított vállalatokkal – érvelt a számvevőszék. „Az ÁSZ javaslatára a kormány el is törölte a 2010-ben bevezetett, kétmilliós bérplafont.

„Az Állami Számvevőszék tanácsa, véleménye és javaslata alapján megemelésre kerül az állami cégvezetők fizetése, ami a felelősebb gazdálkodást és a jó gazda gondosságát erősíti a reményeink szerint” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Rámutatott, az új béreket a cseh, a lengyel és a szlovák gyakorlat alapján határozták meg. A fizetési kategória csúcsát az állami bankok és az állami mamutvállalatok jelentik, mint a MÁV, a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Vagyonkezelő. A vezetők bére ezeknél a cégeknél – a prémiummal együtt – meghaladhatja a havi bruttó 5 millió forintot.

„Miért, eddig nem kapták meg a jogos bérüket azért, amit dolgoztak? Dehogynem. Jelen pillanatban ez a nekünk mindent szabad működik, még azt is szabad, hogy hazudnak. Önöknek is meg mindenkinek. Tehát amikor azt mondják, hogy nézzék meg a honlapon, az egy dupla hazugság, mert egyrészt nem szerepelnek rajtuk az új béreik, meg nem szerepelnek rajtuk a járandóságaik, azt csak csendesen fűzném hozzá, ami azért egy menedzser esetében nem kevés” – tette fel a kérdést a bérekkel kapcsolatban Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az LMP kíváncsi volt, hogy a béremelések mennyibe kerülnek a költségvetésnek, de az ellenzéki párt egyelőre nem kapott konkrét választ Lázár Jánostól. „A minisztertől azt a választ kaptuk, hogy mivel nagyon jól megy az országnak és a gazdaság növekszik, ezért ebben részesülniük kell az állami cégek vezetőinek is. Az LMP azt gondolja, hogy ha tényleg ilyen jól megy az országnak, akkor ebből a közszférában dolgozóknak kellene inkább részesülniük” – árulta el Gál József szóvivő.

Az érintett cégek illetékesei, kommunikációs vezetői nem álltak a kamera elé. A MÁV írásban annyit közölt, hogy a vezetők javadalmazása megtalálható a honlapon, ahol az elnök-vezérigazgató neve mellett még kétmilliós alapbér szerepel. A Szerencsejáték Zrt. sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a vezetői bérek nem változtak.

Hasonlóan nyilatkozott múlt pénteken az MVM csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója és a Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója is.

– A honlapon megtalál mindent, nálunk nem változtak a fizetések, de ha bármi történne, akkor időben meg lehet találni, mert nyilvánosak: ha most felmenne az atomerőmű honlapjára, megtalálná a fizetéseket a mi vezetőink kapcsán.
– És az MVM csoport esetében?
– Ugyanez a helyzet egyelőre. (Kovács Antal, a cég kommunikációs vezetője)

Egyelőre ez a helyzet. Lázár János ugyanis elárulta az LMP kérdésére, hogy a kormány már megtette az intézkedéseket az állami cégvezetők bérének megemeléséhez. De többen még nem írták alá az új szerződésüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!