2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Lázár megbukott volna, ha polgármesterként teszi ezt”

2016. február 27., szombat 19:05, frissítve: hétfő 10:54

Ha Lázár János polgármesterként rendelte volna el a bürokráciacsökkentést, régen megbukott volna – a közszféra dolgozóit tömörítő szakszervezetek szövetségének elnöke szerint. Az érdekképviseleti vezető azt mondta, hogy a kormány globális támadást indított az állami alkalmazottak ellen, a támadás egyik lépése a háttérintézmények bezárása. A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum várhatóan jövő héten kap tájékoztatást az elbocsátásokról.

„Ez egy manipuláció, ez egy nagyon jól felépített manipuláció” – a bürokráciacsökkentés szlogenjét nevezte manipulációnak a közszférában dolgozók szakszervezeteit tömörítő szövetség elnöke. A kormány 70-nél több hivatalt szüntetne meg vagy olvasztana a minisztériumokba, kormányhivatalokba. Júliustól 17 intézményre kerülhet lakat sajtóhírek szerint.

„Ez a háttérintézmény-megszüntetés is ennek a globális támadásnak az egyik része, teljes mértékben – olyan mértékben előkészítetlen, hogy túlzás nélkül mondom, egy kis falusi önkormányzat óvodájáról, ha így tervezné a jövőjét és így viselkedne vele, vagy így irányítaná, és így döntene a sorsáról, akkor szerintem leváltanák a polgármestert” – jelentette ki a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Földiák András.

A közigazgatást irányító kancelláriaminiszter hatezer embertől válna meg, de a pontos számot az érdekképviseletek egyelőre nem ismerik.

„Konkrét ismeret, olyan, ami a kormánytól származna és hivatalos dokumentum lenne, olyan nincsen. Március másodikán tárgyalja a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos kormányzati előterjesztést, akkor fogunk tudni konkrét számokat” – mutatott rá Boross Péterné, az MKKSZ főtitkára.

A kisebbik kormánypárt, a KDNP képviselője azt állítja, hogy a lista még nem végleges. „Ha én jól tudom, a kormány még nem döntött véglegesen arról, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek jogutód nélkül fognak megszűnni” – hívta fel a figyelmet Hollik István, országgyűlési képviselő.

Az első körben megszűnő háttérintézmények között van a Család, Ifjúság és Népesedéspolitikai Intézet, az Igazságügyi Hivatal, a Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Közlekedési Hatóság is a kiszivárogtatott hírek szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!