2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Lázár mindenkinek beszólt

2015. október 1., csütörtök 19:36, frissítve: péntek 07:20

Focihasonlattal szúrt oda Orbán Viktornak a kancelláriaminiszter, Rogán Antal új tárcáját pedig propaganda minisztériumnak nevezte. Lázár János bírálatából Tarlós István és a nemzetgazdasági miniszter sem maradt ki. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a jubileumi, 25. kormányinfón jelentette be távozását.

„Budapest fejlesztési igényeit jól mutatja, hogy velem együtt többen elkéstek a mai előadásról, és ez már megalapozza a gazdasági növekedés szükségszerűséget is” – üzent elsőként a főpolgármesternek a kancelláriaminiszter a portfolio budapesti konferenciáján. Nem sokkal később a nemzetgazdasági tárcát bírálta a NAV átalakítási terveinek a késéséért.

„Mérsékelt bátorságot érzek a NAV-ban és az NGM-ben az adóeljárások és az adótartalom megváltoztatását illetően. Az elmúlt 3 hónapot az a nagyon izgalmas vita kötötte le, hogy hova kerül a NAV kormányzati felügyelete és ki lesz a NAV elnöke. De jól mutatja azt a tipikus magyar politikusi és államszervezői mentalitást, amely nem a probléma megoldására koncentrál, hanem a pozíció elfoglalására” – fogalmazott.

A szokásos csütörtöki kormányinfón folytatta nyilatkozatait Lázár János, de már Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közösen. Utóbbi ugyanis éppen a 25., jubileumi kormányinfón jelentette be távozását.

Itt Giró-Szász András személyeskedő megjegyzéssel válaszolt az Országgyűlés fideszes alelnökének egy korábbi, nyilvános bírálatára. Gulyás Gergely ugyanis azzal magyarázta az ATV-ben az önálló minisztériumként működő Miniszterelnöki Kabinetiroda felállítását, hogy a kommunikáció nem feltétlenül volt működőképes a harmadik Orbán-kormány megalakulása óta.

„Nem ismerem őt túl jól, éppen ezért minden olyan fórumon, ahol a döntések születnek, a kormányülésen, a politikai kabinetben vagy a kampánystábban, hát, kerestem őt, de soha nem találtam. Ezért mindig érdekes, ha valaki kívülről definiál dolgokat. Talán valamelyik angol miniszterelnök mondta, és evvel kívánom ezt az ön által felvetett dolgot kezelni, hogy a tapasztalatlanság és a tudáshiány együtt siralmas, főleg akkor, hogyha az átlátóképesség teljes hiányával párosul” – fejtette ki Giró-Szász.

Lázár János Orbán Viktornak is odaszúrt, miközben a távozó Giró-Szász Andrást védte. „Szerény és rövid politikai pályafutásom alatt azt tanultam meg, hogy két dologhoz ebben az országban mindenki ért, az egyik a futball, ennek számos kormányzati intézkedésben meglátni a nyomát, másrészről pedig a kormányzati kommunikáció és tájékoztatás. Ehhez is ért mindenki, és mindenkinek van erről véleménye” – fogalmazott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ráerősített azokra a sajtóértesülésekre, hogy a Rogán Antal vezette miniszterelnöki kabinetiroda elsődleges feladata nem az általános politikai koordináció lesz, hanem a kormány intézkedéseinek népszerűsítése.

„Most alkalom lesz arra, hogy egy új csapat, egy új minisztérium, mely a propagandáért és a tájékoztatásért felelős minisztérium, bebizonyítsa azt, hogy hogyan lehet ezt még ennél is jobban csinálni, mint ahogy az András csinálta” – mondta.

A kormányinfó végén a Rogán Antal új minisztériumával való munkamegosztást firtató újságírói kérdésre Lázár János közölte: mostantól egyedül tartja majd a szokásos heti tájékoztatókat, mert a miniszterelnök erre kérte.

Gulyás reagált

Giró-Szász András nyilván sértett, amiért távoznia kell – reagált a lemondott kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nyilatkozatára a Hír TV-nek Gulyás Gergely. Az Országgyűlés fideszes alelnöke azt mondta: tudomásul veszi, hogyha valaki kevésbé felelősségteljesen nyilatkozik, amikor elhagyja közhivatalát, mint egyébként szokott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!