2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lázár: Közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek

Hír TV

2018. január 30., kedd 11:48, frissítve: kedd 19:57

Az országban javul a közbiztonság, mert többen ülnek börtönben, és a közmunka mellett nincs idejük lopni a közfoglalkoztatottaknak - ez a kancelláriaminiszter véleménye, amit egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon hangoztatott. Az ellenzék felháborítónak tartja Lázár János szavait, a szocialisták pedig azt mondják: nevelő célzattal éppen a vezető Fideszes politikusoknak kellene brigádot szervezni, hogy ne lopják meg az országot. A közmunkások szakszervezetének elnöke pedig feljelenti a kancelláriaminisztert közösség elleni uszításért.

170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel hatkor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen. Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, ledolgozik reggel hattól délután kettőig, akkor minek akkora kockázatot vállalni? – erős kijelentéssel tarolt Lázár János a hódmezővásárhelyi választási kampányban. A kancelláriaminiszter korábban sem fogta vissza magát, amikor azt hangoztatta: nevelő célzattal nem emelik idén a közmunkások keresetét, ami így jelenlegi is napi nyolcórás munkára havi bruttó 81 530 forint, a teljes munkaidős szakmunkásoknál pedig bruttó 106 555 forint.

Nem tudom, azt a kijelentést sem hallottam, nem ismerem, úgyhogy nem tudok erre mit mondani, köszönöm szépen – a társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott nem hallotta Lázár János kijelentését, a Fidesz kommunikációs igazgatójának viszont van véleménye.

Nem beszélt tolvajokról, de az érintett kijelentésről Lázár miniszter urat kérdezze meg. Én a közmunkával kapcsolatban tudom ezt értelmezni, és erről elmondtam az imént, hogy mi a véleményem – reagált Hidvéghi Balázs.

A fideszesek akkor ezek szerint nem fáradnak el, mert erre van még idejük – a szocialisták egy vezető fideszesekből álló brigádot küldenének közmunkára – Lázár János elképzelése szerint nevelő célzattal.

Nekem van egy javaslatom Lázár Jánosnak, vannak itt olyan vezető Fidesz-politikusok, akik ezek szerint kiválóan alkalmasak lennének közmunkára, Matolcsy György, Rogán Antal, Habony Árpád. Sok mindenki van még, talán az kellene, hogy őket állítsák be közmunkába, hogy ne legyen idejük meg kedvük ellopni az ország vagyonát, és ha gondolják, még abban is segítek, hogy ha kell, a közmunkás-szakszervezetekbe is felvegyék őket – mondta Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese.

A Liberálisok szerint nem lehet általánosítani.

Lehet, hogy van köztük néhány tisztességtelen ember, de a többsége nehéz sorsú, szerencsétlen ember, aki a maga hibájából vagy nem a maga hibájából került ilyen helyzetbe, és mindent megtesz azért, hogy a családját eltartsa. Őróluk azt mondani, hogy azért jó, hogy van ez a közmunka, mert legalább nincs idejük lopni, szerintem vérlázító, felháborító, a magyar népnek a semmibevétele ez – véli Fodor Gábor pártelnök.

Az LMP szerint nem ez Lázár János első vállalhatatlan kijelentése.

Azt látjuk, hogy a Fidesz vezető politikusai munkaidőben, abban a nyolc órában folyamatosan, tehát kiindulhatnak ebből is. Egyébként nem vagyok felhatalmazva arra, hogy a magyar közmunkások nevében megszólaljak, de a Lehet Más a Politika politikai közössége nevében határozottan visszautasítom ezt a letolvajló megjegyzését Lázár János miniszter úrnak, amivel minden magyar közmunkást tolvajnak minősített – mondta Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője.

Lázár János korábban – még Hódmezővásárhely polgármestereként – tett hasonlóan általánosító kijelentést, akkor úgy fogalmazott: akinek nincs semmije, az annyit is ér.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!