2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Lázár: Kádár János hazaáruló volt

2016. október 22., szombat 19:42, frissítve: vasárnap 10:58

Országszerte megkezdődtek a megemlékezések a forradalom és szabadságharc 60 évfordulójára. Lázár János kancelláriaminiszter hazaárulónak nevezte Kádár Jánost, a műegyetemisták fővárosi fáklyás felvonulása után most Tarlós István főpolgármester vont párhuzamot az ’56-os események és a migránsválság között.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából avatott szobrot a kancelláriaminiszter Szentesen. Lázár János emlékeztetett: addig nem lehet beszélni a szabadságharc hőseinek tiszteletéről, amíg – 26 évvel a rendszerváltás után – a felmérések alapján még mindig Kádár János a legnépszerűbb politikus Magyarországon. „A szovjetek behívása, a negyvenéves katonai megszállás megszervezése a nemzeti históriánk talán legsúlyosabb hazaárulása volt. A német megszállókkal kollaboráló Szálasi hazaárulásához fogható. Igenis, 60 évvel 1956 után ki kell mondanunk, Kádár János gyilkos volt, Kádár János kollaboráns volt, Kádár János hazaáruló volt. Ezt még mindig fájóan sok honfitársunk nem tudja vagy inkább nem meri tudni” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

A forradalom áldozataira emlékeztek határon túli magyar családok a Memento Emlékműnél. 2500 halott, 20 ezer sebesült és 200 ezer emigráns – vonta meg a mérleget az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese. Rétvári Bence kiemelte: a forradalmat sok külhoni magyar segítette. „A határon túl is nagyon sok magyart hurcoltak meg. Két okból is, két irányból is támadták őket. Azért is, mert egy diktatórikus rendszer ellen a demokrácia és szabadság mellet álltak ki, ezért a diktatúra kiszolgálói igyekeztek őket megbüntetni. Másrészről magyarságuk miatt is, a magyarellenesség miatt is szenvedniük kellett a határon túli magyaroknak” – fogalmazott Rétvári Bence.

„Nem dobálták el az útlevelüket, nem törtek zúztak, nem hajították el az élelmet” – ezt már Tarlós István mondta. A főpolgármester a budapesti Műegyetemről érkező fáklyás megemlékezők előtt párhuzamot vont a forradalmat követő megtorlás miatt az országot elhagyók és a migránsok között. Tarlós István hozzátette: ’56 üzenete ma is érvényes. „A magyar főváros azonban helytállt a forradalomban, innen kiáltották világgá az írók; Budapest, légy vendéglátója a világ nemzetének, de ne tűrj meg többé megszálló hordákat, idegen zászlókat a megszentelt falak között, úgy vélem, ez a program mint egyfajta lelki tűzparancs ma is érvényes, az elnyomók akkor azonban még másféle tűzparancsot adtak ki” – tette hozzá Tarlós István.

A Terror Háza előtt a forradalom emlékének kisajátítása miatt tüntettek az Eleven Emlékmű nevű szervezet aktivistái. >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!