2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Lázár, ha benéz Németh Szilárd mögé, nem lát mást

2017. január 19., csütörtök 21:36, frissítve: kedd 12:39

Személyesen Lázár János kancelláriaminiszter tett büntetőfeljelentést a 4-es metró ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése alapján. A kormányinfón a politikus a civil törvényről és Orbán Viktor szegedi látogatásáról is beszélt.

– Az OLAF-jelentésben az esetek többségében a szerződést aláírók monogramját tartalmazza a jelentés.
– Ön szerint a felelősségi rangsorban hol állhat Demszky Gábor, illetve korábbi helyettesei, Horváth Csaba és Atkáry János?
– Első, második és harmadik helyen.

Megnevezte a négyesmetró-ügy felelőseit a csütörtöki kormányinfón Lázár János. A kancelláriaminiszter ugyanakkor hozzátette, a kormány az Európai Csalás elleni hivatal jelentése alapján ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a 4-es metró megépítéséhez kapcsolódóan az Alstom-ügy tekintetében már büntetőeljárás folyik, ennek ellenére a kormány úgy gondolja, hogy büntetőfeljelentést kell tennie. A 76 milliárdos bírsággal kapcsolatban pedig a fővárosnak mint beruházónak két hónapja van arra, hogy az észrevételeit az Európai Bizottságnak megtegye. Azt gondolom, hogy az OLAF pedig az Európai Unió eljárási szabályainak megfelelően nyilvánosságra is fogja hozni ezt a jelentést abban az esetben, ha majd az észrevételi szakasz lezárul” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Nem Finkelstein osztja az észt?

A civil szervezetek szabályozásának módosítására az igazságügy-miniszter tesz javaslatot – mondta a kancelláriaminiszter, aki azt ugyanakkor tagadta, hogy Arthur Finkelstein a kormány hivatalos tanácsadója és a javaslat eszmei szerzője lenne. Erről korábban az Átlátszó.hu is írt, emlékeztetve arra, hogy a magyar kormány az izraeli mintát veheti alapul az új jogszabálynál. A Fideszhez hasonló érvelést alkalmazó Netanjáhú-kormányt pedig az amerikai tanácsadó segítette.

„Nincs tudomásom arról, hogy ilyen tanácsadója lenne a kormánynak, nem találkoztam egyszer sem a folyosón ilyen nevű tanácsadóval. Szerintem ő nem tanácsadója a kormánynak. Legalábbis nem tudok olyan kormányzati szervről, amely vele szerződéses kapcsolatban állna. Ez a pontos válasz. És látom, hogy Németh Szilárd képviselőtársam iránt óriási az érdeklődés, de ha mögé nézek Németh Szilárdnak, Németh Szilárdot látom, elég nagydarab ember. Nem láttam mást mögötte. Nem szabad túlgondolni a dolgot” – emelte ki.

Még a nagy kampányolás előtt mennek Szegedre

Lázár János azt is bejelentette, folytatódik a Modern városok program, Orbán Viktor miniszterelnök január 30-án Szegedre látogat. Lázár János elismerte, hogy még a kampány előtt le akarják tudni a látogatást, amely szerinte nem a miniszterelnök-jelöltek találkozója lesz. „A szegedi választópolgárok rendszeresen megválasztották Botka Lászlót polgármesternek, és én ezt tiszteletben tartom. Ezért is javasoltam a kormánynak, hogy még mielőtt ez a nagy kampányolás beindul az idei esztendő első hónapjaiban, a kormány és a miniszterelnök menjen el Szegedre, és kössünk egy jó megállapodást. A választópolgárok és a régió érdekében” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, az orosz elnök február 2-án látogat Budapestre, a külügyminiszter pedig a jövő héten ennek előkészítésére Moszkvába utazik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!