2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Lázár és Rogán miatt is át kell írni a büdzsét

2015. október 6., kedd 19:06, frissítve: szerda 07:00

Tízmilliárd marad jövőre az adófizetők zsebében az állami bürokrácia csökkentésével. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke még nem látott pontos számítást az illetékek, díjak eltörlése miatt kieső összegről. Az LMP szerint pikáns, hogy miközben a kormány ügyfélbarát közigazgatásról beszél, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal saját minisztériumot kap.

Forgalmi engedély kiadása, adóigazolás, felsőoktatási felvételi eljárás – néhány abból a tucatnyi hatósági ügyből, amelyekért nem kell díjat vagy illetéket fizetni januártól. A közigazgatási bürokrácia csökkentéséről szóló törvénycsomagot a kancelláriaminiszter ismertette a parlamentben. „Itt nagyon egyszerű dolgokról beszélünk: személyi igazolvány cseréjével kapcsolatos kérdések, az erkölcsi bizonyítvány kiváltásával kapcsolatos kérdések, a földtulajdoni lapokkal kapcsolatos költségek, a vállalkozói igazolvány díja, a hatósági eljárások díjai és illetékei. az önök által megfogalmazott és reményeim szerint támogatott javaslatokkal együtt a kormány kész arra, hogy az ellenzékkel is kompromisszumot kötve, díjtételekben jelentős csökkentést, tízmilliárdos költségvetési határon belüli csökkentést érjen el” – fogalmazott Lázár János.

Konkrét számításokat az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke egyelőre nem látott. Burány Sándor azt mondja, hogy nemcsak Lázár János miatt kell átírni a már elfogadott 2016-os büdzsét, hanem Rogán Antal miatt is, aki miniszterként vezeti Orbán Viktor kabinetirodáját. „Most pedig beterjesztenek egy olyan törvényjavaslatot, sőt kettőt is, ami máris átírhatja a jövő évi törvényeket is, hiszen ha van egy új minisztérium, akkor annak nyilván jövő évben is lesznek költségkiadásai, nem csak a 2015-ös évben. És amennyiben a bürokráciát csökkentjük és ennek bevételkiesés lesz a következménye, akkor ez kihat szintén a jövő évi számokra, amit szintén be kellett volna tervezni. Ha most ősszel tárgyalnánk, a szokásos menetrendben ezt a törvényjavaslatot, akkor ez minden további nélkül egy törvényjavaslat keretében megoldható lenne” – vélekedett Burány Sándor.

Az LMP társelnöke pikánsnak tartja, hogy a kormány új miniszterrel gyarapodik, miközben a bürokrácia csökkentéséről értekezik. „Miközben nő a vízfej a kormányzat szintjén, úgy beszélnek arról, hogy ők próbálják csökkenteni a bürokráciát ebben az országban. Nyilvánvaló ellentmondás. Egyébként meg, amit ebből a csomagból látunk, az nagyjából egy olyan kép, hogy próbálják toldozgatni-foldozgatni a régi rendszert. Ennek egyébként vannak áldozatai is, például a környezetvédelemben visszalépést fog jelenteni az, hogyha tovább, tovább csökkentik azokat az eljárási díjakat, amik arról szólnak, hogy nehezebb legyen környezetpusztító tevékenységet végezni ebben az országban” – nyilatkozta Szél Bernadett.

A Magyar Autóklub szakjogásza az autósokat érintő díjcsökkentések pontos listájára vár. „Például a törzskönyvnek a díja, a forgalmi engedélynek a díja, az alkalmanként a jelenlegi díjszabás szerint tizenkétezer forintba kerül, tehát ez azt jelenti, hogy ha valaki gépjárművet vált, akkor ez a költség nem fogja a jövőben terhelni. Van egy általános eljárási illeték, ez az ezerötszáz forint, ami azt jelenti, hogy bármit szeretne valaki intézni az autójával, akár télre leállítani vagy forgalomba helyezni, vagy bármilyen átmeneti intézkedést elérni, akkor ez is megspórolásra kerülhet” – mondta Gyulainé Tóth Zsuzsanna közlekedési szakjogász.

A 2016-os költségvetést a kormány eredetileg úgy tervezte, hogy a lakossági több mint 120 milliárd forintot fizet be illetékként az államnak.

Rosszabb a mutató

Hatvanmilliárd forinttal volt magasabb az államháztartás hiánya az első kilenc hónapban az egész évre tervezettnél. Éves összehasonlításban rosszabb a mutató, tavaly ilyenkor 110 milliárddal volt kisebb a deficit. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint mégis tartható a hiánycél, mert Brüsszel feloldotta a támogatások befagyasztását, a visszatartott pénzek októbertől gyarapítják majd a bevételeket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!