2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Lázár elárulta, hogy miről volt szó Lillafüreden

2016. február 11., csütörtök 17:45, frissítve: csütörtök 20:22

A migrációs válságról és a terrorveszélyről tárgyaltak a kormánypártok a lillafüredi kihelyezett frakcióülés első napján – erősítette meg a sajtóhíreket a kancelláriaminiszter.

Lázár János a török elnök nyilatkozatából arra következtet, hogy hamarosan újabb migrációs hullám érkezhet Európába. Recep Tayyip Erdogan azt mondta, hogy 600 ezer szíriai menekült érkezhet a török határra, ha Aleppó ostromát folytatják a szír kormányerők és az oroszok. A török politikus hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek kell azt elérnie, hogy a menekülők ne hagyják el Szíriát.

„Arra számítunk, hogy a következő hónapok és a következő fél év legnagyobb vitája az lesz, hogy az EB el fog követni mindent, hogy Magyarországra és a visegrádi négyekre nyomást gyakoroljon. Annak érdekében, hogy a Törökországból befogadott illegális bevándorlókat szétossza, akár kényszerrel is, jogi kényszerrel is. Arra kényszerítse a tagországokat, hogy ezeket az illegális bevándorlókat Magyarország és a tagországok befogadják” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán: Nagyságrendekkel nő majd a bevándorlás

Brüsszel megállapodott a török vezetéssel abban, hogy az Európai Unió 4-500 ezer menekültet fogad be Törökországból – ezek már a miniszterelnök szavai. Orbán Viktor Miskolcon azt mondta: számos tagállam a migránsok kötelező szétosztását, azaz a kvótarendszert továbbra is elutasítja. A kormányfő arra számít, hogy 2016-ban nagyságrendekkel nő majd a bevándorlás Európába. Bővebben>>>

„A törökök vízummentes utazási lehetőségét megvizsgálja az Unió, hogy az Unió tárgyalási fejezeteket nyit meg Törökországgal, ez a megállapodásfüzér tartalmaz egy utalást arra, hogy unió készen áll arra, hogy Törökországból 4-500 ezer migránst közvetlenül átemel az EU területére. Ezt relokációnak nevezi a brüsszeli nyelv. Magyarország ez ellen tiltakozott, azért is nem került nyilvánosságra ez a törekvés, mert számos európai állam azt mondta, hogy ezt csak nemzetállami alapon lehet végrehajtani” – fogalmazott a kormányfő.

Nem kaptak róla tájékoztatást

Ami a miniszterelnök szerint tény, az a külügyminiszter szerint csak híresztelés. Szijjártó Péter Budapesten beszélt a Hír TV kérdésére a török–uniós migrációs alkuról. „Tehát ilyen híresztelések valóban vannak, azonban erről hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, de hogyha van ilyen terv, akkor azt a magunk részéről a lehető leghatározottabban visszautasítjuk” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!