2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Lázár az ellenzékbe belerúgva jelentette be: befejezettnek tekintik

2017. február 23., csütörtök 15:22, frissítve: csütörtök 19:53

A kormány becslése szerint eddig mintegy 9,8 milliárd forintba került az országnak a budapesti olimpia előkészítése – ezt a nemzetgazdasági miniszter mondta a Hír TV-nek. A pontos költségeket csak akkor tudják megmondani, amikor beérkeztek az utolsó számlák is. Az ellenzék ennek csaknem háromszorosával számol.

Íjászat a Parlamentnél, atlétika a Hősök terén – így képzelték el a 2024-es budapesti olimpiát. A megvalósíthatósági tanulmány sem volt olcsó, összesen 720 millió forintba került.

„Mindennel el fogunk számolni, kevesebb mint a költségvetés fele ment el, miközben a folyamat háromnegyedénél tartunk” – mondta Fürjes Balázs, a olimpiai pályázatért felelős kormánybiztos.

Az olimpiai kormánybiztos szerint a 15 milliárdos pályázati költségvetés kevesebb mint felét költötték el. Az Index február eleji összesítése szerint a pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. már átlépte a büdzséjét, több mint 16 és fél milliárd forint értékben kötött szerződéseket. A cég ugyanakkor az olimpiaellenes népszavazást támogató aláírások leadása után felfüggesztette a kifizetéséket. A nemzetgazdasági miniszter szerint csak a már kibocsátott számlák összesítése után lehet meghatározni a pontos költségeket.

„A becslésünk szerint a legutóbbi számaink alapján kb 9,8 milliárd forintot költöttünk eddig az olimpia előkészítésére” – közölte Varga Mihály.

A kormány az előkészítő munka lezárásáról döntött, az olimpiáért felelős kormánybiztos ezután ad tájékoztatást a pontos költségekről.

Lázár János ismét az ellenzéket tette felelőssé azért, amiért visszavonták a pályázatot. A kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a baloldali pártok nélkül nincs nemzeti egység, anélkül pedig nem lehet olimpiát rendezni. Hozzátette: hamarosan döntenek arról, hogy melyek azok a beruházások, amelyek a hazai sportélet számára is hasznosak, de az olimpiai előkészítő munkákat leállítják. A kancelláriaminiszter azt is elmondta: részletesen elszámolnak az eddigi költésekkel.

„Felkértük Szabó Tünde sportállamtitkárt, adjon a kormány számára tájékoztatást, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van, milyen beruházásra van szüksége a sportnak a következő években, és milyen beruházásokról kell lemondani, mit kell átalakítani. És természetesen a bonyolító kormánybiztos minden eddigi költségfölhasználásról be fog számolni, és el fogja mondani, hogy mi az, amit eddig megtett, és mi mennyibe került, tehát az egész előkészítő munkának a lezárását tartjuk helyesnek és tartjuk követendőnek” – mondta Lázár János, aki azt is bejelentette, hogy a Puskás Ferenc stadion 100 helyett 190 milliárd forintból épülhet fel.

Az Együtt egy 27 milliárd forintról szóló csekkel érkezett a Parlamenthez. Szerintük ennyi közpénzt költöttek el eddig az olimpia előkészítésére.

„Már a pályázat kiírása előtt is felhasznált 27 milliárd forintot el fogják lopni, de ez még mindig szerencsés, hogy a 3 ezer milliárd – amibe a teljes olimpiarendezés került volna kalkulációk szerint –, azt nem sikerült ellopni. Innentől az Együtt felszólítja Orbán Viktort és kormányát, hogy fizesse vissza ezt a pénzt” – jelentette ki Juhász Péter, a párt elnöke.

Az idei költségvetésben az olimpia előkészítésére mintegy 45 milliárd forintot különítettek el, ennek sorsáról később dönt a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!