2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Lázár átnevezheti Pest megyét

2017. április 28., péntek 19:30, frissítve: péntek 20:29

Pest-Pilis megyévé nevezhetik át Pest megyét május végén – a névváltást arra hivatkozva kezdeményezte a Lázár János vezette Miniszterelnökség, hogy a jelenlegi elnevezés nem tükrözi a történelmi Magyarország vármegyéinek örökségét. A változtatásról az azzal járó költségek megismerése után a Pest Megyei Közgyűlés dönt majd – ha megszavazzák a javaslatot, végleges döntést a parlament hoz majd az ügyben.

A XIX. század első felében épült a megyei önkormányzat budapesti épülete. Az emléktáblán is csak annyi olvasható, hogy Pest számára. Pedig ekkor már Pest-Pilis-Solt megyének nevezték a régiót. Ez a század végére Kiskunnal is kiegészült.

Az 1800-as évek végén az ország közigazgatási térképén jól látható, hogy a megye a mai szlovák határtól csaknem a horvát határig terült el. A trianoni békeszerződés nemcsak Magyarország, hanem a megmaradt vármegyék területét is átrajzolta. 1950 óta már csak Pest nevét viseli a megye.

A Miniszterelnökség most a történelmi örökségre hivatkozva illesztené hozzá Pilis nevét Pesthez. A megyei közgyűlés pénteki határozatában arra kérte a kancelláriát, hogy mérje fel a névváltoztatás várható hatásait.

„Egy ilyen névváltoztatásnak egyrészt vannak anyagi következményei. Gondoljunk bele, hiszen megváltozik az összes intézménynek, közigazgatási és egyéb szervezetnek is a neve, illetve van egy társadalmi-gazdasági változása is, úgyhogy úgy döntöttek a képviselők, több információt szeretnének, mielőtt határoznak” – közölte Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke.

„Amennyiben Pest megye nevét átkeresztelik Pest-Pilisre, úgy nemcsak a főutak mellett elhelyezett táblákat kell majd lecserélni, de többtucatnyi hivatal arculatát is meg kell változtatni. Ennek a költségeire egyelőre becslések sincsenek. Ám a Pest Megyei Önkormányzat jelezte: nincsenek erre pénzügyi forrásai” – tudósított a Hír TV munkatársa.

A Jobbik és az LMP képviselői azonban továbbmennének: azt javasolták, hogy ha új nevet kap a megye, akkor hívják Pest-Pilis-Hont megyének. A mai Pest északi része ugyanis Trianonig Hont vármegyéhez tartozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!