2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lázár a közvélekedésre alapozta „szétlopós” kijelentését

2015. október 8., csütörtök 20:45, frissítve: szombat 06:43

Kormánypárti variációk egy témára. A frakcióvezető-helyettes a közelmúltig, a frakciószóvivő viszont egészen Táncsicsig vezette vissza a tolvaj fideszesekről és szocialistákról szóló lázári érvelést. Maga az érintett úgy magyarázza utólag a kijelentést, hogy ő csak a magyar emberek véleményének adott hangot. A földprivatizáció a hónap közepén indul, első körben hat megyében verik dobra az állam vagyonát – árulta el Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hiába várták szeptember végén az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságában a Miniszterelnökség vezetőjét. Október 6-án viszont elment az ülésre Lázár János, ahol szocialista és fideszes tolvajokat emlegetett, amikor a földprivatizáció mellett érvelt: „Eladtuk az összes mezőgazdasági cégünket, rég túl vagyunk már a gazdálkodáson. Nem csinálja a magyar állam, miért? Mert nem tudott gazdálkodni, mert szétlopták, ellopták és szétcsalták az állami mezőgazdasági cégeket. Kinek kell ez a világ? Hogy ezen a pár százezer hektáron elkezdjünk gazdálkodni, s amikor szocialista kormány van, a szocialista menedzsment lopja szét, mikor meg fideszes kormány van, akkor meg a fideszes menedzsment lopja szét. Ez a világ kinek kell?”

A fideszes politikusok eltérően magyarázzák a kancelláriaminiszter szavait. „Ha valaki az egész szövegrészt meghallgatja, akkor ha ad is félreértésre okot a megnyilatkozás, akkor azt úgy kell érteni, hogy ezekkel a vádakkal szembesültünk attól függően, hogy éppen fideszes vagy szocialista kormány volt hatalmon” – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Fidesz-frakció szóvivője nem a közelmúltig, hanem a régmúltig nyúlt vissza. Tuzson Bence, aki a kommunikációs államtitkári szék várományosa, Táncsics Mihályt idézte, aki már 1848 előtt is azt hirdette, hogy azé a föld, aki megműveli:

– De ha szétlopják a fideszesek, szocialisták?
– Hát, összességében nem arról van szó, hogy itt rossz gazdája vagy jó gazdája lenne ennek a földnek, hanem ki a legjobb gazdája, és úgy gondoljuk, hogy a legjobb gazdája ennek a földterületnek természetesen az, akinek a kezében van, aki megműveli. És ezért a kis földbirtokosokat kell Magyarországon támogatni.
– Mondhatjuk, hogy ez szerencsétlen megfogalmazás volt a miniszter úrtól?
– Olyan megfogalmazás volt a miniszter úr részéről, amely erről az oldaláról fogta meg, de egyébként arra utalt, hogy annak a kezében van a legjobban a föld, aki egyébként meg is műveli.

Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök Lázár Jánosra hagyta az értelmezést. „Biztos vagyok benne, hogy a miniszter úr kielégítő magyarázattal fog szolgálni a délutáni sajtótájékoztatóján.”

„Tudom, hogy ez egy majdnem lehetetlen vállalkozás, hogy megpróbáljam meggyőzni önöket arról, amit mondani akartam. De én a földről beszéltem, arról, hogy a föld egy különleges jószág.” A kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azzal állt elő, hogy ő csak a magyar közvélekedésnek adott hangot. „Hát emlékezhetnek, hogy a zöldbárók idején mekkora botrányok voltak ebből, emlékezhetnek a szüleik vagy a nagyszüleik arra, hogy a tsz-elnökökkel kapcsolatban mekkora averziók és fenntartások voltak, és ott is elég csúnya dolgok történtek egyes Kádár-rendszeri legendák szerint, és hát amikor az állam földművelési tevékenységet folytatott, akkor is folyamatosan a politikai ellenfelek a másikat ezzel vádolták” – fogalmazott Lázár János.

Lázár János hozzátette, hogy a földárverések október 15-étől kezdődnek, első körben hat megyében. A miniszter azt ígérte, hogy a Nemzeti Földalap közzéteszi, hogy a kijelölt területeket mennyiért privatizálták.

Feljelentés, bizalmatlanság
A Jobbik feljelentést tesz, az LMP és a Fidesszel szövetséges kisgazdák nem bíznak a földlicitek törvényességében. A szocialisták felülvizsgálnák a földprivatizációt. Bővebben>>>
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!