2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Lázár a képzéssel robbantana, de a fizetéssel van a gond

2017. február 27., hétfő 18:43

Alacsony a fizetés és kevés a szakember – mondják a logopédusok. Pedig nemcsak az iskolákban, óvodákban van szükség rájuk, hiszen egészségügyi rehabilitációban is részt vesznek. A kancelláriaminiszter a képzéssel oldaná a munkaerőhiányt, az induló mesterkurzusok azonban önköltségesek, egy fél év tandíja 300 ezer forint.

Amíg a gyermekek logopédiai kezelése viszonylag jól működik, sőt a hároméves korosztály szűrését az elmúlt évben kötelezővé is tették, addig az időskori, illetve a rehabilitációs ellátás akadozik.

„Magyarországon ugye a népesség egyre öregszik, de nemcsak Magyarországon, Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent majd az időskori nyelv- és beszédterápiának a megoldása. Ehhez kellenek álláshelyek, és kellenének logopédusok és azoknak valami elfogadható dotációjuk, legalábbis hogy ne legyen olyan nagy a különbség a közoktatásban dolgozó és az egészségügyben vagy más formában dolgozó logopédusok fizetése között. Egyelőre ez még nagyon nagy visszatartó erő, úgyhogy nem nagyon jönnek” – így Mészáros Éva nyelvész-logopédus.

A rehabilitációs intézet adatai szerint legalább ötven szakembert azonnal tudnának foglalkoztatni, ha kapnának rá új álláshelyeket nemcsak az egészségügyben, hanem a iskolákban is. A kancelláriaminiszter szerint azonban egyelőre nem lenne kit felvenni, mivel kevés a szakember, a megoldást ezért inkább a képzésben látja.

„A hozzám eljutott információk alapján sokkal nagyobb probléma az, hogy nincs megfelelő mennyiségű és minőségű logopédus, tehát ha hely lenne, azt sem tudnánk betölteni, mert nincs megfelelő végzettséggel és fölkészültséggel rendelkező ember. Én úgy gondolom, hogy a logopédusképzést, illetve a logopédussá válást kell támogatni” – így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A lehetséges támogatásokról folyamatosan egyeztetnek. A szeptemberben induló új, gyakorlati logopédusi képzés azonban egyelőre csak önköltséges formában indul, a mesterképzés tandíja háromszázezer forint körül van, ami a várható havi fizetés többszöröse.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!