2024. 07. 09. Kedd Lukrécia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Látványos flashmob keretében sajátították el az újraélesztés technikáját

2017. május 30., kedd 10:09, frissítve: kedd 10:36

Életmentő labdák segítségével sajátította el több mint száz diák egyszerre az újraélesztés technikáját Székesfehérvár belvárosában. A néhány perces flashmob szervezője, az egyik gyógyszergyár célja az volt az akcióval, hogy felhívják a figyelmet az újraélesztés megtanulásának fontosságára.

Zene adta a ritmust az újraélesztés gyakorlásához, a diákok egy strandlabda segítségével sajátították el a megfelelő technikát. Ezt a gyorsan megtanulható módszert mutatták be egy villámcsődülettel.

„Magyarországon naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, ez 25 ezer ember. És egy nagyon szomorú statisztika. Ezer emberből Németországban – tudjuk más egészségügyi kultúra a kettő – 993 ember tud újraéleszteni, Magyarországon ez a szám 17” – mutatott rá Mészáros Zalán, a TEVA tudományos munkatársa.

A székesfehérvári iskolák testnevelés óráin már foglalkoznak az újraélesztéssel.

„Sikerült elérni azt, hogy a tantervi anyagban az egészségkultúra prevenciós részben magát az életmentést tudjuk tanítani, nagyon bízom benne, hogy szeptemberben mindig balesetvédelmi oktatással illetve majd ezzel fogunk kezdeni” – nyilatkozta Borostyán Lajos, a Testnevelő Tanári Középiskolai Szakmai Fórum vezetője.

A flashmobon részt vevő diákokat azzal motiválták, hogy később ők taníthatják majd a többieket. A szakemberek szerint ez a módszer már 5-6 éves kortól elsajátítható.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ne hagyjuk cserben az embertársakat. Most tizenegyedikes vagyok és nyolcadikban jártam elsősegély tanfolyamra, amiből vizsgáztam is, úgyszintén ötösre, úgyhogy én merem alkalmazni a tanultakat” – mondat Papp Eszter diák.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az idő is nagyon fontos tényező. Csak 4 perc van arra, hogy az újraélesztés megtörténjen, különben súlyosan károsodhat az agy. A mentők ritkán tudnak ilyen hamar a helyszínre érni, ezért van szükség a jelenlévők segítségére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!