Látássérültek próbálhatták ki az új miskolci buszokat

KK, 2016. február 29., hétfő 21:02
A pénteken forgalomba álló járművek a látássérültek szerint a korábbiaknál tágasabbak és könnyebb rájuk felszállni. Miskolc összesen 75 sűrített földgázzal hajtott buszt szerez be, a beruházás több mint 9 milliárd forintba kerül. Az összeg jelentős része uniós támogatás.

„Itt van az S Braille-ben, ami fontos, ez a vészjelző. Nem összekeverendő, ezen nincs semmiféle jelzés” – A Braille-írással ellátott gombot mutatta be a Látás-Mód Alapítvány elnöke a miskolci buszok kipróbálására érkező vakoknak és gyengénlátóknak.

A buszok oldalán elhelyezett fehér botos embert ábrázoló matricák is jelzik, hogy a jármű tervezői a látássérültekre is gondoltak. A busz arra is képes, hogy a fedélzetet megdöntse a megállóban, így csökkenthető a szintkülönbség a peronoknál.

Látássérültek próbálhatták ki az új miskolci buszokat

Weisz Ildikó már több mint 20 éve segít és tanít látássérülteket, azt mondja, az új buszok valódi segítséget jelentenek majd. „Nekem úgy tűnt, hogy nagyon-nagyon örülnek a lehetőségnek, és bízom benne, hogy ez megkönnyíti az önálló közlekedésüket. Ez nemcsak nekik fontos, a látássérülteknek, hanem a családtagoknak is, akik otthon izgulnak, hogy eljut-e oda, ahova szeretne” – nyilatkozta az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A sűrített földgáz üzemű buszokból 75-öt vásárol a miskolci önkormányzati társaság. Az új járművek péntektől állnak forgalomba.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása