2024. 09. 15. Vasárnap Enikő, Melitta napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Napi aktuális 04:00

Látássérültek próbálhatták ki az új miskolci buszokat

2016. február 29., hétfő 21:02

A pénteken forgalomba álló járművek a látássérültek szerint a korábbiaknál tágasabbak és könnyebb rájuk felszállni. Miskolc összesen 75 sűrített földgázzal hajtott buszt szerez be, a beruházás több mint 9 milliárd forintba kerül. Az összeg jelentős része uniós támogatás.

„Itt van az S Braille-ben, ami fontos, ez a vészjelző. Nem összekeverendő, ezen nincs semmiféle jelzés” – A Braille-írással ellátott gombot mutatta be a Látás-Mód Alapítvány elnöke a miskolci buszok kipróbálására érkező vakoknak és gyengénlátóknak.

A buszok oldalán elhelyezett fehér botos embert ábrázoló matricák is jelzik, hogy a jármű tervezői a látássérültekre is gondoltak. A busz arra is képes, hogy a fedélzetet megdöntse a megállóban, így csökkenthető a szintkülönbség a peronoknál.

Weisz Ildikó már több mint 20 éve segít és tanít látássérülteket, azt mondja, az új buszok valódi segítséget jelentenek majd. „Nekem úgy tűnt, hogy nagyon-nagyon örülnek a lehetőségnek, és bízom benne, hogy ez megkönnyíti az önálló közlekedésüket. Ez nemcsak nekik fontos, a látássérülteknek, hanem a családtagoknak is, akik otthon izgulnak, hogy eljut-e oda, ahova szeretne” – nyilatkozta az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A sűrített földgáz üzemű buszokból 75-öt vásárol a miskolci önkormányzati társaság. Az új járművek péntektől állnak forgalomba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!