2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Lakáskiadás: azok járnak jól, aki nagyban csinálják

2017. szeptember 9., szombat 15:35, frissítve: szombat 16:02

Már nem biztos, hogy megéri beszállni a rövid távú lakáskiadásba. Egy a témában tartott budapesti konferencián elhangzott: azok járhatnak jól, akik egyszerre több lakást is hirdetnek. Az ágazatban sokan feketéznek, a szakma ezért egységes szabályozást szeretne.

Több száz ember volt kíváncsi az apartmankiadók budapesti konferenciájára. A szervezők azoknak igyekeznek tippeket adni, akik az elmúlt években belvárosi lakásaik kiadásából csináltak üzletet. A hosszú távú bérbeadás helyett egyre többen választják az úgynevezett airbnbztetést, vagyis hogy legfeljebb néhány éjszakára, jellemzően turistáknak adják ki az ingatlant.

„Az elmúlt három évben hatalmas áremelkedés ment végbe a piacon, különösen Budapesten volt nagyon erős, ahol az elmúlt három évben 23 százalékkal drágultak a lakások. Vannak városrészek, ahol három év alatt gyakorlatilag megduplázódtak a lakásárak, különösen a belvárosra igaz ez” – emelte ki Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője. A lakásárak emelkedése részben a befektetési célú vásárlásokra vezethető vissza.

A rövid távú lakáskiadás sikereit látva egyre többen fontolgatják, hogy belevágnak az üzletbe. Elemzők szerint inkább azok járnak jól, aki nagyban csinálják, és akár már most tucatnyi kiadó lakást kezel a vállalkozásuk.

A lakáskiadók azonban sok esetben nem fizetnek adót, és engedélyekkel sem rendelkeznek. Az apartmankiadók érdekképviselete ezért egységes szabályokat szeretne. Javaslataikat elküldték a gazdasági kabinetnek.

„Csak olyan szálláshelyeket lehessen hirdetni, amelyek legálisan üzemelnek. Volt olyan javaslat is, hogy az apartman üzemeltetője, tulajdonosa tegye nyilvánossá az elérhetőségeit a társasház lakói számára, hogyha bármi gond van, akkor azonnal tudják jelezni. Ilyen jellegű javaslatokat fogalmaztunk meg” – árulta el Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

A rövid távú internetes lakáskiadást a világ számos nagyvárosban korlátozzák. Los Angeles bizonyos városrészeiben egyszerűen betiltották, de egy ideje New Yorkban sem szabad harminc napnál rövidebb időre lakás kiadni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!