2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

L. Simon lesöpörte az ellenzéki véleményeket

2016. február 5., péntek 20:29, frissítve: szombat 11:01

A Louvre felújítása jutott eszébe Hiller Istvánnak a budai Vár átépítéséről. A Jobbik képviselője a számokat hiányolta a műemlékvédelmi államtitkár előadásából. L. Simon László szerint jó ötlet minisztériumokat a Várba költöztetni.

L. Simon László műemlékvédelmi államtitkár mutatta be az Országgyűlés kulturális bizottságában a Vár átépítésének terveit. Nemcsak Orbán Viktor hivatala költözne, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium is áttenné székhelyét Budára a 2018-as választásig.

„Akárhogy is csűrjük-csavarjuk az egészet, ez egy kormányzati negyed építéséről szól alapvetően, és erre lett felfűzve az egész projekt” - mondta el Szabó Szabolcs az Együtt képviselője.

A Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány kulturális minisztere francia ellenpéldát hozott. „Amikor Mitterrand elnök felújíttatta a Louvre-t, nem költözött be a Louvre-ba. Tehát a kettő nem direkt mód kapcsolódik egymáshoz. Mentalitás kérdése” – fogalmazott Hiller István.

L. Simon László lesöpörte az ellenzéki véleményeket. „Mi indokolja a minisztériumok Várba költöztetését? Úgy gondolom, hogy nagyon alapos és megfontolt döntést hozott a kormány akkor, amikor úgy döntött, hogy azokat az épületeket, amelyek az elmúlt másfél évszázadban közjogi funkciókat töltöttek be, és melyek javarészt most is irodaként működnek és miniszteriális háttérintézményeknek adnak helyet, a jövőben fölújítva, korszerűsítve, műemléki szempontból rendbe téve továbbra is erre a célra használják” – fejtette ki.

Az államtitkár előadásából a Jobbik képviselője a számokat hiányolta. „Én nem is emlékszem konkrét számra, amely elhangzott volna az ön prezentációjában, így aztán szeretném kérdezni, hogy a pénzügyekről mit tudhatunk. Melyik terv, melyik elképzelés időarányosan mibe fog kerülni?” – tette fel a kérdést Farkas Gergely.

„Amire konkrét döntésünk van: 2 milliárd forintnyi keretünk van a lovarda újjáépítésére, ezenkívül 3,7 milliárd forintunk van a főőrségi épület és a Stöckl lépcső helyreállítására, az idei költségvetési évben 3,4 milliárd forint van a Hauszmann-terv végrehajtására” - sorolta L. Simon László.

A királyi palota Szent István-termének helyreállítása iparművészeti szenzáció lesz az államtitkár szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!