2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

L. Simon autókat sem engedne a Várba

2016. május 26., csütörtök 10:09, frissítve: csütörtök 13:11

Az I. kerületi önkormányzat a turistabuszokat, a Miniszterelnökség államtitkára már az autókat is kitiltaná a budai Várból. L. Simon László nem tart közlekedési káosztól. A kocsikat mélygarázsokban kell majd hagyni, a turistabuszoknak a Déli pályaudvar egyik többhektáros területén húzna fel fél éven belül új terminált a budavári polgármester.

Csúcsidőben több száz busz fordul meg a budai Várban, évente 3,5 millió turista tölt el ott majdnem két órát. A felújítás után a tervek szerint a buszokat kitiltanák a környékről.

„Azt szeretnénk, hogy legyen egy buszterminál nem messze innen” – mondja Nagy Gábor Tamás. A budavári polgármester a Déli pályaudvarnak egy többhektáros területét szemelte ki. A buszok itt parkolnának le, innen pedig kisebbekkel vinnék a látogatókat a Várba.

„Ennek a rendjét az idén szeretnénk kidolgozni és megnyerni a döntéshozókat ahhoz, hogy a budai Vár jó turisztikai ellátásához infrastruktúra-javító intézkedésként a buszterminál kialakítását hagyják jóvá, és akár fél éven belül építsük meg” – közölte a polgármester.

Június elsejétől nagy forgalomkorlátozások lesznek a Palota úton, a csatornát javítják, ezzel párhuzamosan pedig új víznyomócsövet is lefektetnek, emiatt torlódások lesznek.

A karmelita kolostor átépítése már hónapok óta tart, ide költözik majd a Miniszterelnökség, csaknem kétszáz hivatalnok dolgozik majd itt. A földszinten lesz egy terem a kormányüléseknek, de lesz benne könyvtár is. Az épület berendezésére egymilliárd forintot szán a kormány. De két éven belül a Várba kötözik a Pénzügyminisztérium is a Magyarság Házába, ennek a felújítására 26,7 milliárd forintot szánnak. Összesen 1500, egy kisebb településnyi állami alkalmazott dolgozik majd a Várban.

„A palota szintjére, a Szent György térre a gépkocsiforgalom nagy része nem jönne föl. A miniszteriális vezetők – akik majd nem itt, hanem a karmelita kolostorban fognak dolgozni – gépjárműi nyilván fölhajtanának, az ő autójuk elhelyezésére bőven lesz is hely a belső udvarokban, de ez különösebb terhet nem fog jelenteni. A Színház utca, amely most az építkezés miatt lezárt terület, a gyalogosok kényelmes sétálási lehetősége lesz” – nyilatkozta L. Simon László örökségvédelmi államtitkár.

A lakóknak szintén gyalogolniuk kell, ők a Vár alatti mélygarázsokban hagyhatják az autóikat. A karmelita kolostor és a lovarda felújítása csaknem 17 milliárd forintba kerül. Azt azonban az államtitkár nem tudta megmondani, hogy a teljes várrekonstrukció mennyibe kerül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!