2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Kvótanépszavazás: kisiskolások előtt érvelt az államtitkár

2016. július 22., péntek 15:00, frissítve: szombat 15:35

A határon túli magyarok voksai tehetik érvényessé a kormány őszi kvótanépszavazását – legalábbis a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője szerint. Tusványoson a határon túli szervezetek közös állásfoglalásban ítélték el a brüsszeli migrációs politikát. Budapesten közben az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kisiskolás gyerekek előtt hangoztatta a kormányzati érveket, a nándorfehérvári győzelemről tartott ünnepi beszédének kétharmada a bevándorláspolitikáról szólt.

A terrortámadások áldozatainak számát is érvként használja a kormány a kvóta-népszavazási kampányban, de a kormánypárti politikusok minden más lehetőséget is megragadnak. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a nándorfehérvári diadal emléknapján délvidéki, felvidéki és kárpátaljai általános iskolás gyerekeknek beszélt arról, hogy Magyarországot csak úgy lehet megvédeni, ha októberben nemet mondanak a kötelező betelepítési kvótára.

„Október 2-án mindenkit megszólítunk, mindenkinek a véleményére kíváncsiak vagyunk, hogy meg kívánjuk-e őrizni zsidó-keresztény alapon álló kultúránkat, biztonságban akarjuk-e nevelni gyerekeinket, unokáinkat. Nem az európai eszmére, nem az unióra mondunk nemet, hanem a valóságot figyelembe nem vevő bevándorláspolitikára” – fogalmazott Völner Pál.

Az államtitkár a Hír TV kérdésére azt mondta, nem lát kivetnivalót abban, hogy álláspontját egy ünnepi beszédben, egy emléknapon osztja meg a gyerekekkel. „Szerintem ez is információ volt. Mindenki úgy könyveli el, ahogy akarja, ezt a jogot senki sem vitatja el. Nem érzem, hogy nekem miért kellene önkorlátozást gyakorolnom” – jelentette ki.

A megemlékezésen részt vett az LMP szóvivője is. „Egyáltalán nem tartjuk etikusnak. A kormány ilyenfajta viselkedése be kell hogy fejeződjön. Méltatlan az ünnephez és méltatlan az eseményhez, hogy Völner Pál megint a migránsokat, megint a menekülthelyzetet, megint a terrorveszélyt hozta elő” – mondta Gál József.

A Magyar Helsinki Bizottság is etikátlannak tartja Völner Pál beszédét. Gyulai Gábor szerint a kormány legújabb plakátkampánya a vészkorszakot idézi. „A gyűlöletkeltésre is alkalmas kommunikációs üzenetek elképesztő áradatát látjuk, sokszor lényegében minden korábbi határt áttörve, lassan már olyan stílusban, amely a 20. század legszörnyűségesebb időszakát idézi. Nem lehet nem gondolni a 20. század diktatúráinak hasonló propagandájára, ahol megpróbáltak valamilyen társadalmi csoport ellen hangolni egy olyan társadalmat, amelyben önmagában nem létezett ez a fajta gyűlölet, vagy legalábbis nem volt ilyen erős” – nyilatkozta a szervezet menekültügyi programvezetője.

A migránsválság Tusványoson is téma volt. A Fidesz külügyi kabinetvezetője elismerte, hogy a határon túli voksokra is szükség lesz a referendum érvényességhez. „Úgy gondolom, hogy a határon túli magyarok körében a nagyarányú állampolgári részvétel miatt igenis fontos, hogy részt vegyenek, döntően befolyásolhatja az érvényességet az, hogy a mintegy 250 ezer határon túli állampolgár részt vesz-e ezen a népszavazáson” – emelte ki Németh Zsolt.

Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan mennyibe kerül a kormány új plakátkampánya, az összeg várhatóan több százmillió forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!