2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bundicsfilm 03:00

Népszavazás: a Jobbik támogatja, a DK bojkottálja, az MSZP és az LMP kivár

,

2016. február 25., csütörtök 13:59, frissítve: csütörtök 18:45

A Jobbik támogatja, a DK pedig bojkottálja a betelepítési kvóta elleni népszavazási kezdeményezést. Az MSZP-nek egyelőre nincs álláspontja az ügyben. Az LMP is kivár.

Nincs még álláspontja az MSZP-nek a bevándorlási kvótáról szóló népszavazásról. A kérdés hitelesítése után döntenek arról, hogy igenre vagy nemre buzdítanak.

„Meglátjuk először is, hogy az NVI, a Kúria és egyebek milyen álláspontra jutnak. Megvárjuk, és természetesen lesz viszonyunk a történethez” – fogalmazott Gúr Nándor országgyűlési képviselő.

Gyurcsányék otthon maradásra szólítanak

A Gyurcsány-párt viszont már most távolmaradásra szólít, hogy az alacsony részvétel miatt eredménytelen legyen a referendum. Szerinte ugyanis egy sikeres népszavazással a magyarok legitimálnák Orbán Viktor rendszerét.

„A Demokratikus Koalíció bojkottálja a miniszterelnök hazug, Európa-ellenes népszavazását, amelyet csak az otthon maradó magyarok tudnak érvénytelenné tenni. A DK mindenkit arra buzdít, hogy maradjon otthon a népszavazás napján. Távolmaradásával utasítsa el már a hazug kérdést is” – fejtette ki Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

A Jobbik támogatja

A Jobbik viszont sajátjának érzi a kormány népszavazási kezdeményezését, hiszen egy referendumra ők már tavaly javaslatot tettek. A parlament előtt pedig már ott van az alkotmánymódosító javaslatuk is, hogy a nemzetközi szerződésekről is kiírható legyen népszavazás. A Jobbik elnöke a Hír TV kérdésére azt mondta: aljas húzás lenne a Fidesztől, ha az ő alaptörvény-módosításukat a terrorhelyzettel összefüggő módosítással együtt nyújtaná be.

„Tegnap este, amikor próbáltam értelmezni vagy értékelni a nap eseményeit, bennem is felmerült egy ilyen forgatókönyv, de az szerintem aljas húzás lenne. Arra kérem a Fideszt, hogy ilyesmin ne is gondolkodjon. Ha valóban felelős politikai erőről beszélünk – a Fidesz majd eldönti, rá vonatkozik-e vagy sem –, akkor azért ilyen súlyú kérdéseket nem illik összevonni” – fejtette ki Vona Gábor.

A pártelnök hozzátette: arra buzdítja a választókat, hogy szavazzanak nemmel a betelepítési kvótára. A baloldali pártokat pedig arra kérte, hogy egy nemzeti ügyből ne csináljanak pártpolitikát.

„Ez a népszavazás megcsúfolása”

A szocialistákhoz hasonlóan az LMP is megvárja a választási bizottság határozatát a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről, csak azután dönt arról, hogy támogatja-e. Schiffer András, a párt társelnöke szerint a népszavazás arra jó, hogy az emberek a parlament vagy a kormány akaratát írják felül, ebben az esetben azonban nem erről van szó. Azt viszont vérlázítónak tartja, hogy a Fidesz a keddi botrány másnapján kezdeményezett népszavazást.

„Egyelőre várjuk meg, hogy milyen döntés születik a választási bizottságban és a bírói fórumokon. Viszont vérlázító az, hogy miután a Fidesz mondvacsinált okokkal, majd verőlegények segítségével akadályozza meg, hogy a nép döntsön a számára fontos kérdésekben, a kormány népszavazást kezdeményez. Ez magának a népszavazás intézményének a megcsúfolása” – fejtette ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!