2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külügyi komédia az egyezmény körül

2017. augusztus 17., csütörtök 23:33, frissítve: péntek 08:55

Tervezet helyett döntés-előkészítő anyaggá minősítette a külügyminisztérium a Gazprommal kötött egyezményt, így jogszerűen tagadható meg a dokumentum kiadása.

A 24.hu szerint Szijjártó Péter miniszter új szállítási útvonalról írta alá a megállapodást júliusban az orosz gázipari monopólium vezetőjével. Az egyezményt az LMP-s Ungár Péter közérdekűadat-igényléssel próbálta megszerezni a külügyi tárcától. A minisztérium először arra hivatkozott, hogy nem keletkezett közérdekű dokumentum, másodszor pedig arra, hogy a megállapodás döntés-előkészítő anyag, amelyet nem kell kiadni.

„Amit Szijjártó Péter aláírt a Gazprom igazgatójával, ez egy olyan dokumentum, ami évtizedekre befolyásolni tudja azt, hogy Magyarországon milyen energetikai környezetben létezünk. Ez egy olyan dokumentum, amely évtizedekre meghatározza azt, hogy honnan és hogyan fűtünk. Tehát alapvető nemzeti érdek, hogy ez nyilvános legyen, és a magyar állampolgárok tudják, hogy a külügyminiszter az ő érdekeiket képviselve elvileg milyen dokumentumokat ír alá. Az, hogy mindent elkövetnek, hogy titokban tartsák, az meg azt mutatja, hogy ez nem szolgálja a magyar emberek érdekeit” – vélekedett Ungár Péter az ügy kapcsán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!