2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kulcsár váratlanul megtörte a hallgatást

2015. október 13., kedd 18:00, frissítve: szerda 10:48

Az ügyfelek pénzét mosták a K&H brókercégénél, nem piramisjátékról volt szó – ezt vallotta Kulcsár Attila, a másfél évtizeddel ezelőtti brókerbotrány elsőrendű vádlottja. Több órás vallomásában arról is beszélt, az ügyfelek többségét csak a pénz érdekelte, az nem, hogy milyen módon teremtik elő a nekik ígért extra hozamot.

Vége felé jár a 2000-es évek nagy brókerbotrányának tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken, a perbeszédek szeptember óta tartanak. Ám a büntetőügy névadója, Kulcsár Attila úgy döntött, hogy megtöri a hallgatást, és vallomást tesz. „Nem is tudom, és nem is akarom szebben mondani, hogy ez a rendszer egy pénzmosoda volt” – fogalmazott a bíróságon.

A K&H Bank egykori brókercégének, a K&H Equities egykori igazgatója azt állítja: bűncselekményből származó pénzeket forgatott meg a pénzintézet azért, hogy az összegek eredetét leplezzék. A vád szerint Kulcsár Attila nem pénzmosást, hanem piramisjátékot folytatott, amikor az ügyfélkörének ígért extra hozamot mások pénzéből teremtette elő.

„Senki sem kényszerítette az ügyfeleket, hogy a pénzintézet munkavállalójával titkos megállapodásokat kössenek a saját hasznukra. Tisztelt Törvényszék! Én nem tagadom: igenis kihasználtam a lehetőséget arra hogy ilyen összegek fölött gyakorlatilag korlátlanul rendelkezzek,  de nekem nem a K&H Equities biztosított hozzáférést ezekhez az összegekhez, hanem maguk a számlatulajdonosok” – fejtette ki a vallomásban.

Kulcsár Attila a vallomásában többször megemlítette a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét, Garamszegi Gábort, aki maga is vádlott az ügyben.

„Garamszegi Gábort a 2004. július 14-i vallomásomban azon ügyfelek közé soroltam, akik kifejezetten tisztában voltak azzal, hogy bűncselekményhez nyújtanak segítséget, bűncselekményből származó összegekkel végeznek el banki műveleteket, illetve több esetben eleve azért jöttek hozzám, hogy törvénytelen tranzakciókat bonyolítsunk” – fogalmazott.

Garamszegi Gábor visszautasította Kulcsár Attila szavait. „Az az állítása is hazugság Kulcsárnak, hogy én 3 milliárdot vagy bármennyit kaptam. Nem kaptam sem 3 milliárdot, sem 50 milliót, semmit sem kaptam a Kulcsártól készpénzben” – fejtette ki a kilencedrendű vádlott.

A Kulcsár-ügy 2003 óta húzódik, 2008-ban a bíróság első fokon nyolc év börtönre ítélte az egykori sztárbrókert, ám a Fővárosi Ítélőtábla eljárási hibákra hivatkozva új elsőfokú eljárást rendelt el. A megismételt büntetőügyben várhatóan még idén kihirdetik az elsőfokú ítéletet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!