2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Krízishelyzetben gyorsabb lesz a beavatkozás

2016. június 27., hétfő 19:29, frissítve: kedd 08:19

Hatékonyabbá válnak krízishelyzetben a villamos hálózati társaságok. A megállapodásuk eredményeként szinte azonnal egymás rendelkezésére tudják bocsátani a speciális gépeket és szakembereket. Ha például egy vihar leszaggatja a kábeleket, már sokkal gyorsabban vissza tudják állítani a szolgáltatást.

„Egyszer óriási durranást hallottam, cserépdarabok hulltak, és füstölt a háztetőm” – mesélte Balogh Antalné Ágota nagymágocsi lakos a Hír TV-nek. Egy hete csapott villám a házába, a kémény darabokra tört, a vezetékek megégtek.

Vasárnap este újabb vihar volt Csongrádban is. Eleinte borsószem nagyságú jég esett, majd mintha dézsából öntötték volna, úgy szakadt az eső. „Fél óra alatt nagyjából 35-40 milliméter csapadék esett, döntően a város mélyebb fekvésű utcáira koncentrálódott, ahol az elnyelése jelentős problémát okozott a rendszernek” – mondta Bedő Tamás polgármester.

A hidegfronttal érkező vihar országszerte több településen is tetőket rongált meg és fákat döntött ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mintegy ötezer fogyasztói kiesés történt kilenc településen, a szolgáltatást nagyon gyorsan, reggel fél nyolcra helyre is állítottak. Ám nem mindig lehet ilyen gyorsan elhárítani a veszélyt.

Tavaly augusztusban egy budapesti felhőszakadás után a tömegközlekedés szinte azonnal megbénult, több út járhatatlanná vált. A Fővám téren egy nyolc méter mély kráter keletkezett, amikor beszakadt az úttest. Családok maradtak áram nélkül. 2013-ban pedig az emlékezetes márciusi havazás bénította meg a közlekedést az M1-es autópályán, akkor a T–72-es harckocsikat is be kellett vetni.

A katasztrófavédelem és a villamos hálózati társaságok együttműködése a jövőben gyorsíthatja a katasztrófaelhárítást. „Korábban ha éjszaka következett be, akkor a kollégáink egy kicsit gondolkodtak, ment az elemzés, kétségbeesve, aztán másnap délelőtt odaálltak, hogy nincs együttműködésünk. Úgy gondolom, hogy ez órákat, nagyon súlyos órákat jelentett” – jegyezte meg Gelencsér Lajos, az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

A katasztrófavédelem és a villamoshálózati társaságok most kötött együttműködése azonnali segítségnyújtásról szól – eszerint eszközöket és szakembereket biztosítanak egymásnak szükség esetén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!