2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Krekó: Sorosnál sokkal jobb ellenségképek is vannak

2017. július 26., szerda 05:35

Kiiktatná a számára veszélyes információkat megosztó szervezeteket, médiumokat a negatív kampánnyal a kormány – véli a Political Capital ügyvezetője.

Nem előzmények nélküli, de rendszerszinten még sosem láthattunk olyasfajta kommunikációt, mint amit a miniszterelnök tusványosi beszédében hallani lehetett – mondta Krekó Péter. A szakértő szerint a kormánynak negatív kampányra van szüksége a választás előtt, mivel ezzel tudja legjobban mozgósítani szavazótáborát.

„Igazából minden választás előtt negatív kampányra van szükség ahhoz, hogy egy adott párt el tudja vinni a választóurnákhoz a saját szavazóit. Azt tudjuk tapasztalatokból és kutatásokból is, hogy a negatív kampány sokkal jobban mozgósít, mint a pozitív kampány. És igazából kellenek az ellenségképek ahhoz, hogy Orbán Viktor a választás során többséget tudjon szerezni, vagy legalább egy akkora relatív többséget, hogy azt parlamenti többséggé tudja varázsolni. Ha ebben a megoldásban gondolkodunk, akkor Orbán Viktor részéről teljesen természetes, hogy ő csak a saját szavazóihoz beszél, hiszen Magyarországon senki sem nyolcmillió ember szavazatával akar nyerni, hanem kettő, kettő és fél millió választó szavazatával. Először azokat kell mozgósítani, akik igazán elkötelezettek” – mondta Krekó Egyenesen című műsorunkban.

A kutatások szerint azonban a sorosozás nem hozta a várt eredményt, hiszen sokakat sikerült meggyőzni, de még a kormány szavazótáborában is kételkednek az emberek.

„A sorosozás eredendően nem volt különösen népszerű vagy szervesen a jobboldali táborban meglevő attitűd, amelyet ki kellett aknázni. Magyarán nem volt egy olyan erős Soros-ellenes közérzület, amelyet ki kellett mindenképpen elégíteni. Sőt, tudjuk azt, hogy a CEU elleni hadjárat például szavazatvesztést okozott a Fidesznek. A kutatások azt mutatják, hogy sokan vannak azok, akik szerint Soros György tevékenysége káros az ország számára, de még a Fidesz-táborban is sokan vannak, akik ehhez a témához nem tudnak kapcsolódni. Ha az ember kommunikációs logikában gondolkozik, akkor ennél sokkal jobb ellenségképek is vannak, mint például a sokszor emlegetett Brüsszel” – fogalmazott az elemző.

Krekó Péter szerint akár a Soros-kampányt, akár a civiltörvény nézzük, hosszú távú hatása nem lesz, hiszen az embereket nem fogja érdekelni később, hogy mik hangzottak el a kampány során, viszont „a Fidesz vezetői jobban fognak aludni”, ha ellehetetlenítik a civileket, mivel ezáltal kevesebb szervezet kritizálja majd őket.

A Political Capital ügyvezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédét mindig egy jövőre vonatkozó ígéretként kell hallgatni, hiszen a civilek ellen indított hadjáratról már 2014-ben beszélt.

Azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint a kormány hadjáratot indít bizonyos médiumok, újságírók ellen, Krekó Péter azt mondta, ezek mögött nem az ellenségképgyártás vagy a mozgósítás áll, hanem – a civilek ügyéhez hasonlóan – ki akarják iktatni, hitelteleníteni akarják azokat a médiumokat, újságírókat, akik esetlegesen olyan információról tudnak, amelyek a kormány számára ártalmasak lehetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!