2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

A Keletinél lakott Abdeslam, a TEK nem tudott róla

,

2016. szeptember 28., szerda 14:20, frissítve: szerda 17:18

Közvetlenül az Iszlám Állam irányította a párizsi merényletek elkövetőit Magyarországon – írja a Magyar Idők.

A kormánypárti napilap rendvédelmi forrásai szerint, a terroristák hátrahagyott telefonjain találtak ezt bizonyító adatokat.

A hét férfi a menekülthullámot kihasználva kelt át tavaly augusztusban a szerb–magyar határon. Budapestről – a több mint 130 áldozatot követelő párizsi vérengzés főszervezője –, Salah Abdeslam vitte őket Brüsszelbe, majd később a belga fővárosból is ő fuvarozta a franciaországi támadás helyszíneire az elkövetőket.

A Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke arra a kérdésre, miért nem tudott arról a TEK, hogy egy hétig Magyarországon voltak a terroristák csupán azt mondta: nem a TEK felelős azért, mert észrevétlenek maradtak a bűnözők.

„Még egyszer szeretném hangsúlyozni, többször elmondtuk, hogy egy ekkora nyomásnak, egy olyan nyomásnak, ahol 220 ezer embert képtelen megvizsgálni a hatóság, annyit tudott tenni a hatóság, hogy átengedte az országon őket, kísérte őket, hogy Magyarországon ne történjen semmilyen terrorcselekmény, Magyarországon ne történhessen semmilyen közvádas cselekmény, egyébként ez nem is történt, tehát ilyen nyomásban lehetetlen vizsgálni őket” – nyilatkozta Németh Szilárd.

Halász János, a fidesz frakció szóvivője szerint megdöbbentő bizonyítékokat tártak fel a magyar, francia és a belga titkosszolgálatok.

„Tegnap úgy fény derült arra, hogy a tavalyi migrációs hullámot kihasználva több terrorista itt Magyarországon rejtőzködött és itt készítette lő a későbbi párizsi és brüsszeli tömeggyilkosságokat. A terroristák egy része 2015 szeptemberében érkezett a balkáni útvonalon a migránsok közé vegyülve. Ma már azt is tudjuk, hogy tavaly szeptember 16-án a Keleti pályaudvarnál volt az első találkozójuk Salah Abdeslammal, Európa első számú közellenségével.”

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a tavaly egy hétig egy Rákóczi úti hotelban élő belga állampolgárságú terrorista Salah Abdeslam szerepe eltúlzott.

„Ez a Salah Abdeslam ez azért kicsit tehát túl lett fokozva, tehát nem ő volt azért a fő irányítója ennek a dolognak egy másik terrorista, akit Brüsszelben egy lakásban agyonlőttek, de kétségtelen, hogy az Abdeslamnak nagyon fontos logisztikai támogatási és szállítási koordinációs feladatai voltak” – mondta Bakondi György.

A párizsi merényletek fő gyanúsítottja mellett három másik terrorista tartózkodott napokig a Keleti pályaudvartól néhány percre található szállodában, ahol tavaly szeptemberben egy hétig laktak.

A Liberálisok szerint az időzítés a vasárnapi népszavazásnak szól.

„Azt kérdezzük a Terror Elhárítási Központ vezetőjétől, hogy mióta rendelkeznek ezekkel az információkkal és mi az oka annak, hogy ezeket az információkat éppen most látták szükségesnek közzétenni. A kormány és a Fidesz ezzel az egész üggyel a népszavazás ügyét kívánja szolgálni” – mondta Bodnár Zoltán, a párt politikusa.

Arról, hogy miként kerülhette el a TEK figyelmét a több mint egy hétig Magyarországon tartózkodó terroristák arról a csütörtök reggel tájékoztatják a parlament nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságát

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!