2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Közvélemény-kutató cégeket alkalmaznak Gulyásék

Hír TV

2018. január 11., csütörtök 19:49, frissítve: szerda 19:47

Közvélemény-kutató társaságokkal méri fel a Közös Ország Mozgalom, hogy kik a legesélyesebb jelöltek tíz választókerületben. A két fővárosi és nyolc vidéki körzetben a Medián és a Závecz Research végezne felmérést. A miskolci Jobbik az eredménytől függetlenül, mindenképpen állítana jelöltet a Fidesszel szemben, a pécsi szocialisták nyitottak a kezdeményezésre.

„Húsz körzetet kell elhoznia az ellenzéknek a Fidesztől, hogy a kétharmadot meg lehessen akadályozni. A jelenlegi mérések szerint a Fidesz előnye olyan hatalmas, hogy ezért a húsz körzetért is érdemes dolgozni, küzdeni. Arra biztatok minden ellenzéki választót, akit most esetleg kicsit fásultság kerített a hatalmába, hogy ne adja fel a reményt, egyrészt mindenképpen menjen el, érvényesítse a listás szavazatát, de emellett az egyéni körzetben gondolja végig, hogy ki lehet az a jelölt, aki ténylegesen el tudja hozni a körzetet a fideszes jelölttel szemben” – mondta Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom alapítója.

Miskolc 1-es számú választókörzetében négy éve szoros eredmény született. A fideszes jelölt a szavazatok 33 százalékát szerezte meg, megelőzve a jobbikos indulót, akire 30 százalék voksolt. Az ellenzéki párt szóvivője most azt mondja: az előzetes kutatástól függetlenül mindenképp önálló jelöltet indítanak.

„Ne becsüljük le a választókat, nagyon jól tudják, hogy az egyes választókörzetben ki az esélyes jelölt. Minden egyes közvélemény-kutatás egyébként azt mutatja, hogy a választók többsége kormányváltást akar, a legerősebb ellenzéki párt pedig a jobbik. A baloldal ebből a szempontból lényegében szétesett, így aki kormányváltást akar Magyarországon, vagy akár Miskolcon, az teljesen egyértelmű, hogy párthovatartozástól függetlenül a Jobbikra fogja adni a voksát” – nyilatkozta Jakab Péter, a párt szóvivője.

„Nyilvánvalóan figyelembe kell venni minden lehetőséget. A szervezeti háttérből, a támogatottságból, az ismertségből, tehát nagyon sok mindenből rakódik össze az, hogy mitől jó egy választási körzetben a jelölt. Természetesen minden demokratikus vita elé állunk” – jelentette ki Szakács László, a szocialisták országgyűlési képviselője.

A Hír TV által megkérdezett politológus szerint a Közös Ország Mozgalom által népszerűsített taktikai szavazást felülírhatja az ellenzéki pártok szembenállása.

„Picit laboratóriuminak tűnik ez a kezdeményezés. Ha mondjuk egy választókerületben a baloldali-liberális jelölt lenne az esélyesebb egy ilyen közvélemény-kutatás, felmérés vagy éppen az intuíció alapján, el tudjuk-e képzelni azt a helyzetet, hogy a jobbikos jelölt vagy a jobbikos háló, a jobbikos aktivisták az ő javára fognak kampányolni? Én ezt ma nem tartom elképzelhetőnek. Azt sem tartom elképzelhetőnek, ha jobbikos van második helyen egy ilyen közvélemény-kutatásban, tehát ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt, akkor például a baloldali jelölt a lakossági fórumoktól kezdve akár a visszalépésig támogatná a jobbikos jelöltet” – jelentette ki Böcskei Balázs, az Idea Intézet igazgatója.

A tíz körzetben végzett közvélemény-kutatásnak március elejére lesz eredménye.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!