2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Közúti járművé minősítenék a bérbiciklit

Közúti járművé minősíttetné Budapest főpolgármester-helyettese a közösségi kerékpárt. A hálózat egyelőre nem létezik a fővárosban – 2014-re építik ki. Az első fél óra ingyenes lesz, utána viszont már fizetni kell a felvett bérbicikliért.

Megszokott látvány Budapest belvárosában: egyes biciklisek a forgalmas, több sávos úton sisak és egyéb védőfelszerelés nélkül tekernek. 2011-ben 3500 kerékpárbaleset történt a Statisztikai Hivatal adatai szerint.

„A balesetek 100 százaléka abból származik, hogy a járművek közötti sebességkülönbség, a járművek közötti látási lehetőség az rossz”. Néhány éve kockázatosabb volt biciklizni – mondja a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

– Őrületes mennyiségű ember használja a biciklit most már hétköznap is, meg már hétvégén is turizmusra – mondta László János. – Sok infrastruktúra épül, (…) egyre több lépés történik abba az irányba, hogy a kerékpár integrálódjék a közlekedésbe” – tette hozzá a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

A közösségi kerékpárt, magyarul a bérbiciklit a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes törvényben minősítettné közúti járművé. Budapest egyelőre nincs közösségi biciklihálózat, a tervek szerint 2014-re építik ki. 75 helyen pattanhat majd nyeregbe a fővárosiak, az ingázók vagy a turisták.

– Ezt a kerékpárt igénybe lehet venni 30 perces közlekedésre ingyenesen, és ezt követően egy következő dokkoló állomáson vagy leadja a használója a kerékpárt, vagy pedig, ha továbbközlekedik vele, akkor már díjat kell fizetni. Úgy tervezzük, hogy a második, harmadik óra után már ne érje meg ezzel a kerékpárral közlekedni – mondta György István.

Tavasztól őszig 4 és fél millióan bicikliznek rendszeresen, vagy viszonylag rendszeresen Magyarországon egy felmérés szerint. Ők kéthetente legalább egyszer kerékpároznak.

– Úgy gondoltuk, mindenképp érdemes egy olyan kis biztosítási csomaggal előállni, ami napi körülbelül negyven-ötven forintért nyújt segítséget olyan esetben, ami a leggyakrabban előforduló baleset vagy sérülés kerékpárosoknál. Például egy csonttörésre 50 ezer forintot fizetünk, kórházi napi térítésre napi 6000 forintot, vagy egy műtétnél akár 400 ezer forintot is kifizetünk az eset súlyosságától függően – tájékoztatott korábban Schaub Erika személybiztosítási igazgató.

A budapesti közösségi biciklihálózat kiépítése több mint egymilliárd forintba kerül, a költségek nagyobb részét uniós forrásból fedezik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Egy bőrövvel hozta a ki a sodrából Magyar Pétert egy nő Szentendrén. A baloldali politikus mögé állt, majd magasba tartott egy bőrövet, hogy az eseményt rögzítő kamera is jól lássa.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!