2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Köztársasági elnök maradhat Áder János

2016. december 29., csütörtök 17:52, frissítve: szombat 14:32

Az államfő közleményben jelentette be, hogy elfogadta a jelölést a következő ciklusra. Korábban felmerült, hogy a posztot Balog Zoltán humánminiszter veheti át, de Orbán Viktor végül kiállt Áder mellett. Az államfőt a parlament választja. Ha elsőre nem támogatja a képviselők kétharmada a jelöltet, akkor a második fordulóban már elég az 50 százalékos többség. így minden bizonnyal a Fidesz jelöltje, azaz Áder János lesz továbbra is a köztársasági elnök.

„Ebben a helyzetben, amikor személyes ügyem a szeretett nemzetemet inkább megosztja, mintsem egységesíti, kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak” –kevesebb mint két évvel a megválasztása után bukott bele Schmitt Pál a plágiumbotrányába. A Fidesz elnöksége akkor két hét alatt megtalálta az utódját.

Áder János Brüsszelből, az Európai Parlamentből tért haza és lett a III. Magyar Köztársaság ötödik megválasztott elnöke.

„Újra meg újra meg kell győznünk embertársainkat, hogy figyeljenek jobban a sebekre, amelyeket tetteinkkel a természetben okozunk” – nyilatkozta Áder János, aki államfőként eddig kiemelten foglalkozott a környezetvédelem és a jövő nemzedékek ügyével.

Elnöki jogával élve többször is visszautalt törvényeket az Országgyűlésnek vagy normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól. Idén márciusban a jegybanktörvény módosításáról kérte ki az Ab véleményét, amelyet a testület végül megsemmisített. Vagyis megakadályozta, hogy eltitkolják a jegybanki alapítványok közpénzköltéseit.

Tavasszal a Hír TV kamerája rögzítette a Parlamentben, ahogy a KDNP-s Rubovszky György fideszes társával arról értekezik, hogy Orbán Viktor nem támogatja Áder János újabb elnöki mandátumát. A sajtóban ekkor bukkant fel lehetséges utódjaként Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének neve. A Fidesz elnöksége végül karácsony előtt két nappal mégis úgy döntött, hogy Áder Jánost támogatja. A köztársasági elnök azt ígérte: amennyiben újabb öt évre megválasztják, úgy a törvényalkotás felett továbbra is alkotmányos kontrollt fog gyakorolni, illetve a környezetvédelem ügyét továbbra is képviselni fogja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!