2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Közmunkásokkal oldanák meg a hiányt a kéményseprők

2016. december 9., péntek 14:47, frissítve: péntek 15:01

Közfoglalkoztatottakkal oldaná meg kéményseprők létszámhiányát a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tervek szerint a 3 hónapos tanfolyam elvégzése után csak 2017 közepén állnának munkába az új szakemberek. A kéményseprők szakszervezetének vezetője a Hír TV-nek azt mondta, a szakma megdöbbenéssel vette ezt a tervet, szerintük, ha az OKF a teljes szakembergárdát átvette volna júliusban – nemcsak a felét –, akkor most el tudnák látni alapvető feladataikat.

„Én azt gondolom, hogy egy ilyen komoly szakmát, mint a kéményseprés, ahol valójába családok életére és vagyonbiztonságára kell vigyáznunk, ezt nem lehet egy 3 hónapos gyorstalpaló tanfolyammal megoldani, hisz a korábbi években is amikor a vállalkozások a saját keretükre, tehát nem az adófizetői forintokból képezték maguknak a kéményseprőket, akkor is ugye mintegy 700-800 órás képzésen vettek részt a kéményseprők” – fejtette ki Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Elismerte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, hogy közmunkásokkal pótolnák a hiányzó munkaerőt. Hajdu Márton szerint attól nem kell tartani, hogy képesítés nélkül engedik majd a közfoglalkoztatottakat a kémények közelébe. „Jelenleg vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet a kéményseprőipari képzésbe, ebbe a szakképzésbe közfoglalkoztatottakat bevonni, hogy számukra szakképesítést lehessen adni. Mindaddig azonban kijelenthető, hogy felkészületlen kéményseprő vagy megfelelő képesítés nélküli kéményseprő vagy közfoglalkoztatott nem fog ilyen tevékenységet végezni, továbbra is szakképzett kéményseprők látják el ezt a tevékenységet az ország minden pontján” – hangsúlyozta Hajdu Márton.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!