Közmunkásokból képezhetik a kéményseprőket

NT, KK, KaG, 2017. január 11., szerda 18:33, frissítve: szerda 20:06
Közmunkásokat akarnak átképezni kéményseprőnek, hogy megoldják a hiányt, erről panaszkodik a Kéményseprők Szakszervezete. Szerintük a katasztrófavédelemnél nem fordítanak elég időt az átképzésre, az pedig veszélyes, ha olyan ember végzi a kéményseprést, aki nem ért hozzá. A katasztrófavédelemnél azt mondták: csak gondolkodtak azon, hogy bevonják a közmunkásokat a kéményseprőképzésbe, de erről még nem döntöttek. Közben egyre többen panaszkodnak arról, hogy nem jár nekik az ingyenes kéményseprés, mivel a cégük székhelye abban a házban van, ahol laknak.

„Budapestről 4 ezer forint a kiszállási díj, mert közelebbről nem tudnak jönni, a céges helyiségnek egy konvektora van annak 3500 forint a díja, ez rendben van, de ehhez a családi házhoz tartozik még egy vegyes tüzelésű kazán, aminek a felülvizsgálati díja 3800 forint, két cserépkályha, 7600 forint, és van egy gázkazánunk is, ami 3500 forint” – mondta egy férfi a Hír TV-nek.

3500 forint helyett így közel 15 000 forintot kell pluszban fizetnie a kéményseprésért. A 150 négyzetméteres házukat lakásként használják, de van benne egy 30 négyzetméteres szoba, amit egy cég bérel, és ez a székhelye, emiatt viszont egyáltalán nem jár nekik az ingyenes kéményseprés. És ugyanígy jár minden család, amelyik lakásként használja azt az ingatlant, ahová cég van bejelentve.

A kéményseprők sem elégedettek. Érdekvédelmi szervezetük szerint amikor a katasztrófavédelemhez került a munkakör, kevesebb embert vettek át, mint amennyire szükség lett volna, ezért feleannyian vannak, mint amennyire szükség lenne. A katasztrófavédelem gyorstalpalón képezne ki szakembereket. „Tavalyi évben felreppent a hír, hogy vizsgálják a közfoglalkoztatottak bevonását a kéményseprőképzésbe, jelenleg a honlapjukról tájékozódtunk, hogy Pécelen indult kéményseprő előképzettséggel nem rendelkezők számára egy 36 órás képzés, mely után gyakorlati képzésen vesznek részt szakmunkások, mesterek mellett. Ez az idő nem elég ahhoz, hogy a kéményseprést elsajátítsák” – mondta Király Péter, a Kéményseprők Országos Szövetségének alelnöke.

A katasztrófavédők azt határozottan tagadták, hogy közmunkásokat képeznének át, de azt elismerték, hogyan lehetne őket bevonni a kéményseprőképzésbe.

– Természetesen kéményseprőképzés van, tehát betanított munkásból szakmunkás, illetve szakmunkásból mestert képzünk, és ezeknek különböző helyszínei vannak, többek között a péceli objektumban is vannak képzések.
De ezek az emberek, akikről szó van, nem közmunkások?
– Nem közfoglalkoztatottak azok, akiknek a képzése Pécelen zajlik – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A közmunkások szakszervezeténél viszont örülnének minden olyan lehetőségnek, ami után magasabb fizetés jár a jelenleginél, de ők is aggódnak, hogy nem lesz meg a megfelelő képesítés. „Ahogyan történik a dolog, az aggodalomra is okot ad, mert kevésbé megnyugtató az, hogy 3 hónapos képzésben vennének részt ezek az emberek” – mondta Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke.

Egy kéményseprőnek komoly fizikai és matematikai ismeretekkel kell rendelkeznie és értenie kell az épületgépészethez. Az érdekvédelmi szervezetük szerint ehhez legkevesebb 800 óra képzés szükséges.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés