2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Közfoglalkoztatottak: van, aki a napocskát se tudja lerajzolni

A nevét sem tudja leírni a közmunkások egy része – a többi közt ezzel érvelt a munkanélküliek téli taníttatása mellett a közfoglalkoztatási államtitkár. A Hír TV Célpont című műsora Gyöngyöspatán és Jászladányban járt, ahol hasonló viszonyokkal találkozott.

Állattartással, növénytermesztéssel foglalkoznak, zömében cigány származású emberek és tartós munkanélküliek ezen a területen Gyöngyöspatán. A területet az önkormányzat vásárolta.

„Én nem hiszek a naposcsibe-osztogató programban, hanem én abban hiszek, hogy azok az emberek, akikben van jó szándék és munkakedv, azokat az embereket kell jutalmazni. Meg kell erősíteni azt, hogy végül is érdemes dolgozni és jól viselkedni, és a renitenskedőkkel szemben pedig nincs tolerancia” – mondta Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere.

A telepen összesen 28-an dolgoznak, de téli közfoglalkoztatás nincs. Sokan azonban még írni-olvasni se tudnak, de már nem is tanítják meg őket. A polgármester szerint ugyanis erre az általános iskolában mindenkinek megvolt a lehetősége, most pedig már igazságtalan lenne ezért fizetést adni felnőtt embereknek. A foglalkoztatásért felelős államtitkár másként látja. „Mi nem teszünk különbséget a tényleges fizikai munka és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzésben. Aki képzésben vesz részt, és komolyan veszi azt a képzést, ugye tudjuk magunkról, hogy aki nyaktól fölfelé fárad el, az is képes elfáradni. Sokszor fárasztóbb, mint fizikai munkát végezni – fogalmazott Czomba Sándor.

Közmunka Jászladányban is van. Itt nagyon magas a munkanélküliség, a közel hatezer fős település majdnem egyhatoda, összesen kilencszáz ember munkanélküli. Itt van téli közfoglalkoztatás és oktatás is. Három helyszínen tanítják a közmunkásokat. A művelődési házban, egy korábban bezárt iskolában és a helyi általános iskolában. Sokan írni-olvasni tanulnak. „Békés megyében a teszt eredményeként az jött ki, hogy a résztvevők három százaléka a nevét se tudta leírni. Egy másik 8 nyolc százaléka a résztvevőknek nem tudta a napocskát lerajzolni” – mondta Czomba Sándor.


Jászladányban azonban a közfoglalkoztatás ellenére is nehéz az élet. A belügyminiszter szerint ugyan országosan javulnak a mutatók és nagyobb a biztonságérzet. „Rend van ma Magyarországon. Ezt bizonyítják a bűnügyi adatok, ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások” – hangsúlyozta Pintér Sándor.

Jászladány kivétel lehet. Itt nem mindenkit foglal le a gazégetés és a felnőttoktatás. „Tiszta terrorban vagyunk itt. Az a terror lényege, hogy az ember nem tud elmenni sehova, mert ha elmegy, és nincs, aki a lakásban legyen, akkor estére ki van rámolva” – mondta egy jászladányi lakos.

Sokak szerint, az újonnan beköltözöttek a felelősek a rossz közbiztonságnak, meg a kábítószer. Rendőrből viszont kevés van a polgármester szerint: a 6000 lakosra kilenc jut. „Mi nem abban látjuk a megoldást, hogy itt vannak a készenlétisek. Nagyon jó, hogy itt vannak, sok esetben nekik köszönhető egy-két, nemcsak rendbontó, hanem mondjuk kábítószeres lefülelése is, de a helyi rendőrőrs állományának bővítésével szerintem nagyon sok problémát meg lehetne itt oldani” – mondta Drávucz Katalin.

Két település, közel tízezer lakos, sok száz bűncselekmény és mindössze négy rendőrjárőr. A segélyt sokan illegálisan egészítik ki. A közfoglalkoztatásba a bűnözőket is be kellene vonni, esetleg esti iskola formájában, ha napocskát rajzolnak, talán kevesebb idejük van betörni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!