2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

„Közel 80 millió forinttal lóg az állam”

2016. február 6., szombat 19:42, frissítve: szombat 19:42

Félpályás útlezárással tiltakoztak halászok Csongrád megyében. A figyelemfelhívó demonstrációt azért szervezték, mert a kormány januártól a természetes vizeken betiltotta a kereskedelmi halászatot. A halászok újbóli engedélyt vagy teljes kárpótlást követelnek a kormánytól és további demonstrációkra készülnek.

Szombaton csak a főút felét zárták le a halászok Szentes és Csongrád között. 200-300 család megélhetése került veszélybe azzal, hogy 2016-tól már nem adható ki kereskedelmi célú halászati engedély a természetes vizekre. „Nem itt kezdtük mi ezt az egészet. Minden demokratikus lehetőséget megkerestünk arra, hogy valahogy kompromisszumot kössünk a kormánnyal vagy az illetékes szervekkel, hogy vagy maradjon meg a halászat, vagy megfelelően kártalanítsák az embereket. Na most ez azért süket fülekre talált” – mondta a Hír TV-nek Mészáros Dezső halász.

A halászok szövetkezetbe tömörülve vagy egyénileg folytathatták munkájukat tavaly év végéig. A halászat mellett felügyelték a természetes vizek élővilágát is. Ők akár több tízmillió forintot is elköltöttek a szükséges eszközökre. „Ezek után én már halászni nem is akarok. Én követelem a kártalanításomat. Közel 80 millió forinttal lóg az állam most nekem” – hangoztatta Czakó Ferenc halász.

Az LMP a sporthorgász-lobbit sejti a döntés hátterében. „Biztosítani kell a magyar társadalom számára, hogy rekreációs horgászok, sporthorgászok legyenek a vizeken. De az, aki felügyeli a halat, az, aki felügyeli a vizet, az, aki folyamatos jelzéssel van a folyóknak az állapotáról, arról, hogy mi történik a folyókon, milyen halpusztulás van, és mi változik, ezt idáig betöltötték a halászok” – mutatott rá Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

A halászok azt mondják: ha nem rendeződik a helyzetük, akkor radikálisabb eszközökkel folytatják a tiltakozást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!