2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Közel 500 milliós érsekséget kapott Debrecen

2017. április 30., vasárnap 11:53, frissítve: vasárnap 12:25

Felavatták a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Görögkatolikus Metropólia új hivatalát Debrecenben. Az ünnepségen egyházi és világi méltóságok is részt vettek. Az egykori kollégium épületét a debreceni önkormányzat ingyen adta át az egyháznak. A felújítás 460 millió forintból, kormányzati támogatásból készült el.

„Megáldatik és megszenteltetik ez a ház az olajjal való megkenés által” – szentelt olajjal kenték meg az új érseki hivatal falait, és olajjal hintették be az irodákat is az avató ünnepségen. Az egykori kollégium épületét a debreceni önkormányzat két éve ingyen adta át az akkor létrejött Görögkatolikus Metropóliának. Papp László polgármester szerint a város büszke rá, hogy itt valamennyi felekezet békében él egymással és segíti egymás fejlődését.

„Debrecen az ország egyik legjelentősebb vallási, spirituális központja, mely kijelentés súlyát és hitelességét a kölcsönös tiszteletre épülő, intézményesített együttműködés, a párbeszéd adja az egyházak, a helyi közösségek és az önkormányzat között” – mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

Az új hivatal kialakítása 460 millió forintba került. Ezt abból a több mint kétmilliárd forintból fizette az egyház, amelyet két éve a kormány ajánlott fel az akkor létrejött Görögkatolikus Metropólia megerősítéséhez. Avató beszédében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: építeni csak biztos alapokra lehet, a nemzetépítésnél ez az alap a keresztény hit.

„A magyar nemzet már több mint ezer éve eldöntötte, hogy számára az igazi alap, amikre építhet, az nem más, mint Krisztus, az ő evangéliuma. Azok az értékek, melyek meghatározzák a fejlődés, a jövő, a lelki és szellemi építkezés lehetőségét” – hangoztatta Seszták Miklós.

Kocsis Fülöp, érsek-metropolita köszönőbeszédében hangsúlyozta: az új hivatalban is azért dolgoznak majd, hogy ne csak a görögkatolikus, hanem a társegyházak és a város is gyarapodjon.

„Ehhez mi kellünk, mindnyájan: polgármester, a munkatársai, az egyházi vezetők, a hívek, mindenki kell. Enélkül a sokaság nélkül az Úristen sem tudná ezt a gyarapodást véghezvinni” – mondta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érseke.

Az új görögkatolikus érseki hivatalt bárki belülről is megismerheti. Május negyedikén és ötödikén délután a munkatársak vezetik körbe az érdeklődőket a Petőfi téri épületben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!