2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Kövér kiakadt a paprikajancsizáson

2017. április 26., szerda 17:56, frissítve: szerda 19:19

Kifogást nyújt be az MSZP az Országgyűlés igazságügyi bizottságához, mert Kövér László házelnök visszautasította a lex CEU eltörlésére vonatkozó javaslatukat. A házelnök azzal indokolta a dokumentum visszadobását, hogy az sérti az Országgyűlés méltóságát, amiért az indoklásban paprikajancsinak nevezték Áder János köztársasági elnököt. Tóth Bertalan viszont úgy látja, hogy ez csak egy mondvacsinált indok.

A Kúria előtt tartott sajtótájékoztatót a Gyurcsány-párt. Az ellenzék szerint azért esett erre a helyszínre a választás, mert a legfelső bíróságtól várnak jogorvoslatot azok után, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a párt népszavazási kezdeményezését CEU-ügyben.

„A Fidesznek már a kopaszokra sincs szüksége ahhoz, hogy elkaszáljon egy népszavazási kezdeményezést. Orbán Viktor gyáva módon megijedt a DK népszavazási kezdeményezésétől, és minden módon megakadályozza azt, hogy az emberek dönthessenek egy népszavazáson arról, hogy a CEU-val mi legyen. Ez nem fogjuk annyiban hagyni, ezért vagyunk itt, ezért fog a DK a Kúriához fordulni és beadványt beadni azért, hogy a népszavazást mégiscsak tegye lehetővé először a bíróság, és utána írják ezt ki” – mondta Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója.

A szocialisták is a lex CEU ellen mennének, de állításuk szerint őket sem hagyják. Az MSZP a felsőoktatási törvény visszavonására tett javaslatot, ám Kövér László házelnök ezt visszautasította, mondván, az sérti az Országgyűlés méltóságát. A párt emiatt kifogást nyújt be az Országgyűlés igazságügyi bizottságához.

„A házelnök nem indokolta konkrétan, hogy miért utasítja el a törvényjavaslatunkat, de nekünk az a gyanúnk, hogy az a mondat, hogy a lex CEU-t aláíró Áder János elvesztette köztársasági elnök jellegét, ezért paprikajancsiként válik szégyenfolttá, emiatt a kifejezés miatt lehet, hogy így gondolja Kövér László, holott ez egy véleménynyilvánítás, amelyet még Kövér László sem korlátozhat. Sőt azt tudom mondani, hogy sokkal finomabban fogalmaztunk, mint az utcán, hiszen nem neveztük Káder Jánosnak vagy bajuszos valaminek” – mondta Tóth Bertalan frakcióvezető.

A CEU egyik tanárának álláspontja szerint egyelőre várnak, és azt remélik, hogy magasabb szervek fognak majd beavatkozni a magyar törvényhozásba.

„Nem kételkedem afelől, hogy az Európai Bíróság, illetve az Európai Parlament, a megfelelő európai szervek is fognak ezzel foglalkozni, ezzel az akadémiai szabadságba beavatkozás, szó sincs arról, hogy előfeltételeket akarnak szabni, szó sincs arról, hogy a két egyetem egyike tovább tudna működni. Egy amerikai egyetem vagyunk alapvetően, a magyar elem, az kiegészítő hozzá, ha az amerikai egyetem nem tud tovább működni, az nyilván veszteség lenne elsősorban a magyar szellemi életnek, de természetesen a diákságnak, és azt gondolom, hogy mindnyájunknak” – véli Csaba László közgazdász, a CEU professzora.

A CEU-n jelenleg több mint ezerhatszáz diák tanul.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!