2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Kövér az alkotmányt és a médiatörvényt is sérti

2017. május 8., hétfő 16:42, frissítve: hétfő 18:14

Kövér László szüntesse be a jogalap nélküli nyilvánosságkorlátozó intézkedéseit, és haladéktalanul biztosítsa a tudományos munka alkotmányos garanciáit – szólította fel a házelnököt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

Nemrégiben derült ki, hogy Kövér döntése alapján jelenleg nagyjából hatvan ember van kitiltva a Parlamentből, jelentős részük újságíró. Őket a házelnök olyan indoklással korlátozza a munkavégzésben, hogy „megsértették az Országgyűlés rendjét”, illetve „tekintélyét”. A MÚOSZ szerint azonban a parlamenti tudósítók munkájának ilyetén akadályozása jogtalan, súlyosan sérti az alkotmányt és a médiatörvényt.

Felidézték, az alkotmány szerint „Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit”. Emellett a médiatörvény sarkalatos rendelkezései is hasonló jogokat és kötelezettségeket írnak elő.

„Az idézett passzusok olyan kétharmados törvények, amelyeket alacsonyabb rendű jogi szabályozással nem lehet felülírni. Sem az alkotmány, sem a médiatörvény, sem az országgyűlési törvény nem telepít semmilyen sajtókorlátozó jogkört a házelnökhöz” – írta a MÚOSZ, majd azt is felidézték, hogy az országgyűlési törvény (sarkalatosnak nem minősülő) rendelkezései mindössze azt mondják ki: „Az Országház, az Országgyűlés Irodaháza, valamint az Országgyűlés Hivatalának elhelyezésére szolgáló épületek területére történő belépést a házelnök engedélyez.”

Ám ha a parlament elnöke rendészeti jogkörében korlátozza a parlamenti tudósítók munkáját, azzal nyilvánvalóan megsérti az alkotmánynak és a médiatörvénynek az újságírói munka végzését garantáló, magasabb rendű előírásait, valamint a szabad tájékozódáshoz való alapjogunkat is. Utóbbival kapcsolatban felhívjuk a házelnök figyelmét arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a közelmúltban kimondta: nem egyeztethető össze az uniós joggal az újságírók parlamenti kitiltása.

A MÚOSZ szerint a közjogi méltóságoknak nem az önkényes jogértelmezésben, hanem a magyar törvények betartásában kell példát mutatniuk – amennyiben erre nem hajlandóak, a szervezet kész a szükséges jogi lépések megtételére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!