2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Kovács: Nem félreértés miatt indított támadást a TEK

2015. szeptember 17., csütörtök 14:44, frissítve: péntek 16:35

Cáfolja a kabinet, hogy félreértés miatt indított támadást a menekültek ellen a horgos–röszkei határátkelőnél tegnap délután a TEK. Kovács Zoltán szerint előre megtervezett, tudatos támadás érte szerdán Röszkénél Magyarországot, amelyre határozott fellépéssel reagált a határt védő rendőrség. Horgos polgármestere már órákkal a lázadás előtt arról beszélt a Hír TV-nek, hogy áttörésre készülnek a menekültek.

Szerda délután tört ki a lázadás a horgos–röszkei határátkelőnél, miután a Szerbiában ragadt menekültek megelégelték a határzárat. Kövekkel, palackokkal dobálták a magyar rendőröket, akik vízágyút és könnygázt vetettek be.

Az egyik férfi azt mondta, hogy a magyar rendőrök a fejét ütötték, és a lábán is megsérült, miközben vízágyúval lőtték. Többen azt állították, hogy a magyar rendőrök támadtak először. „A kerítés mögött vártunk két órán át, de nem nyitották ki az ajtót, aztán kinyitották, és könnygázzal lőttek minket” – mondta egy másik migráns.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője is úgy látta, hogy először a magyar rendőrök fújták le könnygázzal a békés migránsokat. A frontvonal közelében tartózkodó Simon Ernő szerint csak ezután támadta meg a kerítést az összegyűlt tömeg.

„Ahol én álltam, onnan nem láttam indokát a rendőrségi könnygázhasználat és vízágyúhasználat kiváltó okát. Semelyik oldalról nem tartjuk elfogadhatónak az erőszak alkalmazását, sem a rendőrség, sem a menekültek oldaláról” – fogalmazott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője, Simon Ernő.

Horgos polgármestere még az összecsapás előtt adott interjút a Hír TV-nek. Bacskulin István már kedden arról beszélt, hogy a településen ragadt menekültek a kerítés áttörését tervezik. „Egyesek azt mondják, hogy várják, hogy minél többen jöjjenek, és akkor este megpróbálnak áttörni a határon” – fogalmazott.

A kormányszóvivő visszautasította, hogy félreértés miatt alakult ki a konfliktus, és cáfolta, hogy a zavargás előtt átengedtek néhány migránst magyarországi területre. „Rendkívül szervezetten, összehangoltan, előre megfontoltan történt a támadás, úgy, hogy közben a médiára is figyelemmel, média-showt csinálva az eseményből, gyerekeket és asszonyokat sem voltak restek felhasználni a támadásnál” – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő.

Az órákon át tartó összecsapásban többen megsérültek, köztük menekült nők és gyerekek, valamint több magyar rendőr is.

„Maguknak keresték a bajt”

A kormányszóvivő szerint maguknak keresték a bajt a magyar rendőrök és a fellázadt migránsok összecsapásában megsérült újságírók. Tegnap a nemzetközi sajtó is tudósított a röszkei összecsapásról. Több külföldi újságíró is arról számolt be, hogy megsérült a rendőri fellépés során. Egyikük a Hír TV-nek azt nyilatkozta: a magyar egyenruhások annak ellenére verték össze őt és kollégáit, hogy egyértelműen látszott: nem tüntetnek, hanem forgatnak a helyszínen.

Véres ruháiról és véres mikrofonjáról képeket tett fel az internetre Jordan Davis, a svájci RTS tudósítója, akit gumibottal ütöttek meg. Mint írta, nem erre számított egy európai uniós országban. Köszönetet mondott viszont a menekülteknek, akik adtak neki inni. „A magyar rendőrség őrizetbe vett minket néhány órára” – ezt már egy lengyel újságíró osztotta meg közösségi oldalán, egy fotót is közölt arról, hogy kolléganőjével a szegedi börtönben azt várták, hogy kiengedjék őket.

„Magyarország megmutatta a foga fehérjét” – írja a szerb köztévé riportere Twitter-oldalán, őt és két kollégáját szintén bántalmazták a magyar rendőrök. Jovana Djurovic a Hír TV-nek azt nyilatkozta, azért mentek közel a kerítéshez, hogy közeli felvételeket készítsenek; hozzátette: amikor elkezdődött a dulakodás, menekülni próbáltak, de a magyar rendőrök figyelmeztetés nélkül leteperték őket a földre, majd gumibottal ütlegelték őket.

„A rendőrök egyszer csak elindultak felénk, ütlegeltek minket, a hangmérnök kollégámat lenyomták a földre, szétverték a felszerelését, majd gumibottal ütötték tovább. Én végig kiabáltam, hogy újságírók vagyunk, ami egyébként is egyértelmű volt, hiszen végig a kezemben tartottam a mikrofont, a hangmérnök a hangfelszerelését, az operatőr pedig a kamerát. Az egyik rendőr felemelt a földről, ekkor azt hittem azért, hogy biztonságba helyezzen a kordonon túl, de nem ezt tette. Újra a földhöz vágott, ekkor ráestem egy másik rendőr lábára, megint ütlegeltek, mindkét karom megsérült, a hangmérnökünknek a keze is eltört, operatőr kollégám pedig tegnap óta hányingerrel küzd, annyira verték a fejét gumibottal” – mondta Jovana Djurovic riporter.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!