2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Kötelező vizsgálat a jogosítványhoz

2015. december 19., szombat 17:30, frissítve: szombat 17:50

Nincsenek felkészülve a kórházak az alvás közbeni légzészavar tömeges szűrésére, pedig a vizsgálat 2016-tól kötelező lesz azoknak, akik jogosítványt akarnak. A részletes kivizsgálásra kevés helyen van mód, az érintettek ezért hosszú várólistára számíthatnak majd.

Az összes szabad időpont elfogyott vasárnapra a Honvéd-kórház alváscentrumába. Itt vizsgálják ki egyebek közt azt, ha valakinek alvás közben kihagy a légzése. A Szent János-kórházban viszont nem kell várni, s a Bajcsy-Zsilinszky-kórházban sincsenek még hosszú sorok. Januártól azonban változhat a helyzet: tömegesen érkezhetnek a páciensek.

A szigorúbb alkalmassági vizsga miatt lehetnek majd várólisták 2016-tól. Egy új jogszabály szerint ugyanis már csak az kaphatja meg a vezetéshez szükséges papírokat, aki biztosan nem szenved a betegségben. A baleseti statisztika miatt változtatták meg a jogszabályt: 2011-ben még 186, tavaly viszont már 290 közlekedési baleset történt az utakon azért, mert elaludt a sofőr.

A főorvos egyetért a módosítással, de szerinte nincsenek felkészülve a tömeges kivizsgálásra a kórházak. „Bízom abban, hogy valami forrást hozzá tudunk rendelni, mert ez a vizsgálat létszámot, szakembert és megfelelő számú műszert igényel. Erről még nincs igazából információ” – mondta Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky-kórház főigazgatója.

Az egyik ellenzéki párt, a PM is a kevés orvos és a sok kivizsgálás miatt aggódik. „Ha valaki alvás közbeni légzészavarban szenved, azt vezetés közben, amikor ébren van az ember, – azt gondolná a laikus – nem zavarja őt a vezetésben. De az általában biztos, hogy probléma, hogy a magyar egészségügyben egyszerűen nincs elég orvos” – nyilatkozta Tordai Bence szóvivő.

Az alvászavar diagnosztizálása a háziorvos feladata lesz, ő döntheti el, hogy szükség van-e részletesebb szűrésre. Azt azonban még nem lehet tudni, ki számít majd fáradtnak, és ki nem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!