2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság

Hír TV

2018. július 18., szerda 14:48, frissítve: szerda 17:13

Kötelezettségszegési eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a kormány bevándorlásellenes törvénycsomagja és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt - írja a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy az Európai Unió kormányaként emlegetett testület szerint a jogszabálycsomag több uniós előírásba ütközik. Az eljárás első körében a Bizottság írásban vár választ kérdéseire az Orbán-kormánytól.

A Stop Sorosként emlegetett törvénymódosítások büntetik azokat, akik a jogellenes bevándorlást szervezik, segítik. Ilyen tevékenységnek minősül a törvény szerint az is, ha valaki tájékoztató anyagokat állít össze menekülteknek vagy migránsoknak a magyarországi bevándorlási szabályozásról.

A Stop Sorost június végén a jogvédelemmel foglalkozó Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság is aggályosnak találta jogilag.

A kötelezettségszegési eljárás akár három évig is elhúzódhat - nyilatkozta a Hír TV-nek egy nemzetközi jogász. Kende Tamás azt mondta: az Európai Bizottság és a magyar kormány először igyekszik érvekkel meggyőzni a másik felet. Ha ez a szakasz eredménytelenül zárul, akkor fordul csak az Európai Bizottság az EU Bíróságához. A bírósági határozatot a magyar kormány figyelmen kívül hagyhatja, de annak pénzbírság lehet a következménye.

Ha a magyar állam ennek ésszerű időn belül nem tesz eleget - ez általában 3-6 hónap -, ha ennek nem tesz eleget akkor ezt követően a bizottság újra a bírósághoz fordulhat, mégpedig annak a kimondására, hogy Magyarország nem tett eleget az ítéletnek, és azt kérve esetleg, hogy Magyarországgal szemben valami bírságot alkalmazzanak - mondta el Kende Tamás, nemzetközi jogász.

Állnak elébe

A magyar kormány áll a kötelezettségszegési eljárás elé – mondta a külügyminiszter, mielőtt elutazott Izraelbe a kormánydelegációval.

„Tehát természetesen vállaljuk az ezen eljárással járó vitákat, vállaljuk a jogi harcot, meg fogjuk védeni a Stop Soros törvényt, és rajta keresztül a magyar emberek biztonságát is. Én nem pontosan látom, hogy milyen európai érdekeket szolgálnának azok a szervezetek, amelyek az illegális bevándorlást ösztönzik, vagy amelyek abban segítenek, hogy az EU külső határát valaki megsértse” – reagált Szijjártó Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!