2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Kósa úgy látja, meglesz a kétharmados többség

2016. október 11., kedd 19:02, frissítve: kedd 19:10

Meglesz a kötelező betelepítést elutasító alaptörvény-módosításhoz a kétharmados többség. Ezt mondta a Fidesz frakcióvezetője, miután jobbikos kollégájával egyeztetett. Más ellenzéki párt nem fogadta el Kósa Lajos meghívását.

Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik fogadta el a meghívást az alaptörvény módosításáról kezdeményezett egyeztetésre. A módosítás szövegét maga a miniszterelnök terjesztette a parlament elé. Orbán Viktor egy érvénytelen népszavazásra hivatkozva tiltaná meg idegen népesség betelepítését Magyarországra.

„Mi azt javasoltuk, hogy pontosítsuk, mit értünk idegen állampolgár betelepítése alatt. Mi a harmadik világ országait javasoltuk beemelni, nevesítve. Fontosnak tartottuk, hogy az a törvény, amely erről rendelkezik, ne sima feles, hanem kétharmados támogatáshoz kötött legyen” – közölte Volner János Jobbik-frakcióvezető.

A Fidesz frakcióvezetője az első egyeztetés után szinte biztos az alaptörvény módosításában. „Egyetértés volt abban, hogy az Országgyűlésnek kell döntenie arról, hogy a nem magyar és nem uniós állampolgárok hogyan élhetnek Magyarországon. Nem Brüsszel és nem az ENSZ, hanem a magyar hatóságok dönthetik el, hogy egy harmadik országbeli állampolgár kérelmének helyt adnak-e” – fogalmazott Kósa Lajos.

A MSZP előre közölte, hogy bojkottálja az egyeztetést. „Nem változott az álláspontunk, a Fidesz a saját maga által elfogadott választási törvény szerint nem kapott felhatalmazást a választóktól erre a folyamatra” – mondta Varga László országgyűlési képviselő.

Az LMP nem volt kapásból elutasító, a párt nyitott lett volna az egyeztetésre. „Pénteken beszéltük meg, hogy hétfőn 9.30-kor egyeztetünk ebben a kérdésben. A kormányoldalról eltűntek, mint szürke szamár a ködben, nem jelentek meg az egyeztetésen. Megüzenték, hogy majd holnap egyeztetünk. Akik így állnak az egyeztetéshez, azok bizonyítják, hogy az embert nem partnerként akarják venni, és statisztaként akarják az ellenzéket kezelni, mi ebbe nem szállunk bele” – nyilatkozta Szél Bernadett, a párt társelnöke.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor személyesen is egyeztetne Orbán Viktorral, a miniszterelnök várhatóan a héten fogadja az ellenzéki politikust. Az alaptörvény módosításáról november 8-án szavaz a tervek szerint az Országgyűlés, a kormánypártoknak a Jobbik szavazataival együtt simán megvan a kétharmados többségük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!