2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kósa már magyarázkodik

,

2017. február 20., hétfő 12:57, frissítve: hétfő 17:46

Magyarázkodik a Fidesz frakcióvezetője, miután megkapta a magáét a főpolgármestertől. Kósa Lajos szerint Tarlós István félreértette az olimpiai pályázatról tett kijelentéseit. Budapest első embere mindenkinek megüzente, hogy ő addig nem tesz semmit, amíg nem kap szakmai állásfoglalást a MOB-tól, illetve a pályázatot irányító állami cég vezetőitől.

A Fidesz frakcióvezetőjét a Hír TV múlt pénteken kérdezte a budapesti olimpiai pályázat sorsáról. Akkor már tudni lehetett, hogy a népszavazáshoz az előírtnál jóval több aláírást gyűjtött össze a Momentum Mozgalom a baloldali ellenzéki pártok segítségével.

„Számtalanszor hangsúlyoztuk már, és most is hangsúlyozni szeretném, hogy olimpiát nem ország rendez, nem kormány rendez, nem frakció rendez, nem párt rendez, olimpiát város rendez” – jelentette ki Kósa Lajos.

A frakcióvezető nyomatékosította mondandóját, amikor kioktatta kollégánkat.

„Biztos feltűnt önnek, hogy úgy beszélünk az olimpiákról, hogy riói olimpia, nem arról, hogy brazil olimpia, azt mondjuk, hogy pekingi olimpia, athéni olimpia vagy barcelonai olimpia, se azt nem mondjuk, hogy katalán, se azt, hogy spanyol olimpia. Ugyanis az olimpiai rendezés jogáért az adott várások jelentkeznek, a főváros is eldöntötte azt, hogy jelentkezik az olimpiai megrendezési jogáért, mi csak maximális támogatottságunkról biztosítottuk őket” – tette hozzá Kósa.

Tarlós állásfoglalásra vár
Szakmai állásfoglalásokat vár az olimpiai pályázat sorsáról a főpolgármester. Tarlós István azt mondta, addig ő nem tesz semmit, amíg a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt, illetve a pályázatot irányító cég alelnöke, Bienerth Gusztáv meg nem szólal. Emlékeztetett, hogy Bienerth volt a magyarországi vezérigazgatója annak a nemzetközi tanácsadó cégnek, amely a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát készítette. 

Tarlós István két napot várt a válasszal. A főpolgármester vasárnap kérte ki magának, hogy a kormány és a kormánypártok vele és a fővárossal vitessék el a balhét.

„Én annyit mondtam, hogy ha nem fognak megszólalni azok, akik kitalálták az olimpiát, akkor én se tudok mit csinálni, nyilvánvaló, hogy amit barátom és kollégám, Kósa Lajos állított az olimpiával kapcsolatban, arra a legbarátibb módon is csak azt lehet reagálni, hogy visszautasítjuk, ez egész nyilvánvalóan nem így van, ahogy Lajos tévesen mondta” – reagált a főpolgármester.

A főpolgármester nyilatkozata után Kósa Lajos magyarázkodni kezdett. Az Atv.hu-nak arról beszélt, hogy Tarlós István félreértette a szavait, ő csak arra utalt, hogy az olimpiai pályázatot hivatalosan a főváros nyújtotta be, így visszavonni is csak a főváros tudja. Félreértést emleget a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője is.

„Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosult határozati javaslatot 151 igen, 33 nem és 4 tartózkodó szavazattal elfogadta” – ezt a határozatot még 2015 júliusában hozták, a parlament akkor szavazott a budapesti olimpia támogatásáról. A határozat úgy fogalmaz, hogy a játékok megrendezésére Magyarország és Budapest pályázik. Néhány hónappal később, 2015 decemberében a miniszterelnök is egyértelművé tette a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén, hogy az olimpiai pályázat nemzeti ügy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!