2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Kósa: Kiszabadultunk egy lefelé tartó spirálból

Sikerült a gazdaságot egy lefelé tartó spirálból kimenteni az elmúlt két évben – fogalmazott Kósa Lajos a Hír TV Péntek8 című műsorában. A Fidesz ügyvezető alelnöke a tervezett választási feliratkozásról elmondta, hogy annak módjára egy olyan eljárást kell kitalálni, ami több lehetőséget ad és minél több szempontot vesz figyelembe.

„Van bennünk valami, a magyar nemzet tehetséges nemzet, amely helyet követel magának” – fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Hír TV Péntek 8 című műsorában a magyar csapat olimpiai szereplése kapcsán. Debrecen polgármestere kiemelte azt is: különböző sikereket láthattunk abban a tekintetben, hogy Pars Krisztián például abszolút befutónak számított sportágában, kiegyensúlyozottan teljesített, és így nyert olimpiai aranyat kalapácsvetésben, míg Risztov Éva úszó aranyérmére eközben senki nem számított.



Nagyon nagy dolog, hogy ilyen alacsony finanszírozás mellett ennyire kiemelkedő eredményt ért el a magyar csapat – vélekedett. Az olimpiával kapcsolatos negatív véleményekről szólva a politikus azt mondta: eléggé kisebbségben vannak ezek a megnyilatkozások, és ez egy nagy szerencse, nagyon rossz lenne, ha olyan lenne mindenki szemlélete, hogy nem tud örülni ilyen sikereknek.

Nem lehet erre kényszeríteni

A választási feliratkozásról szólva Kósa kiemelte: 2010 óta a voksolás tekintetében nem szabad figyelmen kívül hagyni két alapvető változást. Az egyik, hogy tömegével lettek olyan választók, akik semmilyen névjegyzékben nem szerepelnek. Emellett több százezer olyan magyar állampolgár van, aki rendelkezik magyar lakcímmel, de nem él hazánkban, nincs értesítési címe. Ez a két csoport mintegy egymillió főt tesz ki – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: ha őket nem érik el valamilyen módon, akkor ők kiesnek a választásból. Kiemelte azt is: Magyarországon az alaptörvény rögzíti, hogy eljárási különbözőségeket nem lehet tenni.

Kósa szerint a szocialisták javaslata, hogy legyen kötelező a választás, kivitelezhetetlen, hiszen Magyarország nem kényszeríthet valakit ilyen cselekedetre. A feliratkozás kapcsán a politikus kiemelte azt is: eddig is a politikailag tudatos szavazók vettek részt a választáson. Szerinte kampányt kell folytatni annak érdekében, hogy minél többen iratkozzanak majd fel. A feliratkozás módjára szerinte ki kell találni egy olyan eljárást, ami több lehetőséget ad, erről különböző javaslatok vannak.

A vita tartalmatlan

Kiemelte: vannak olyan magyar állampolgárok, akiknek nincsen állandó, bejelentett lakhelyük, de itthon élnek, valamint olyanok is, akik rendelkeznek lakcímkártyával, de nem élnek Magyarországon életvitelszerűen. Összefoglalva a politikus rámutatott: akik a kormány a szabályok módosításaira irányuló törekvéseit bírálják, a cenzusos működést hozzák fel. Azonban nyilvánvaló, hogy senki nem akar olyan rendszert bevezetni, ami rossz a választópolgároknak – tette hozzá.

Az egész vita, hogy ki nyeri meg a következő választást, teljesen tartalmatlan – mondta el Kósa azzal kapcsolatban, hogy Bajnai Gordon alapítványa dolgozatot készített arról, hogy az új, 106 egyéni választókerületes rendszerben hogyan lehetne 2014-ben választásokat nyerni. A politikus szerint a vita teljes mértékben mentes a releváns tartalmaktól. Hozzátette: Bajnai Gordonnál nyilván olyan tanulmányt kell írni, ahol vele az élen lehet diadalra jutni. Azt tartják szem előtt, hogy – kizárva a Jobbikot – az LMP-vel hogyan lehetne így-úgy együttműködésre jutni.

Példaként a Fidesz ügyvezető elnöke a magyar futball-válogatottat hozta fel. „A stratégia elkészítése során a sportban is felvázolnak egy célt, amit el kell érni” – monda Kósa a Péntek 8-ban. Ha a Bajnai-féle, a Népszabadságban megjelent összefoglaló nem politikai indíttatás alapján íródott volna, az egy más, érdekesebb történet lenne – hangsúlyozta.

Véget ért a lejtmenet

Kósa szerint a kormány első két évében az általa megfogalmazott célokat teljesítette, mivel sikerült a gazdaságot egy lefelé tartó spirálból kimenteni. Példaként hozta föl a magánnyugdíjpénztárak helyzetét, amely rendszer nem működött, valamint a devizahitelesek megmentésének az ügyét. Magyarország nem kényszerült olyan intézkedések bevezetésére, mint az unió többi országa, hazánk finanszírozása megoldott – tette hozzá.

A Fidesz ügyvezető alelnöke úgy látja, nincsen csodaszer, és áldozat nélkül nem jönnek az eredmények. Olyan választói várakozás nem volt, hogy az Orbán-kormány két év alatt Kánaánt csinál az országból – tette hozzá. „A rövid időtávra szóló gazdasági híreknek nem érdemes nagy jelentőséget adni.” Kósa szerint a GDP-adatokat a helyén kell kezelni, ahogyan a forinterősödést is, mivel annak nem csak belső oka van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!