2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Kósa tagadja, hogy kormányzati befolyásra kapott pénzt a CÖF

,

2017. június 3., szombat 14:32, frissítve: szombat 19:44

A jóváhagyás Kósa Lajos szerint csupán egy nyilvántartásba vétel – a Fidesz frakcióvezetője továbbra is tagadja, hogy a CÖF kormányzati befolyásra jutott félmilliárdos forintos támogatáshoz az MVM-től. Pedig erről éppen a Villamos Művek kommunikációs igazgatója nyilatkozott. Az ellenzék felelősségre vonást követel.

A Civil Összefogás Fórum szóvivője, Lomnici Zoltán korábban egy lakossági fórumon a monoriak előtt az MVM félmilliárdos támogatását próbálta bagatellizálni. „Azt nagyon nehéz elviselni, és azt én elfogadom, hogy Soros György 22 milliárdot adott az elmúlt időszakban a saját civil szervezeteinek Magyarországon és ehhez képest a legnagyobb fogás egy jóval kisebb tétel a CÖF kapcsán. Tehát én ezt el tudom fogadni, hogy fáj, ők a többszörösét, vagy hatványozott pénzből gazdálkodnak, és ehhez képest hát, apróságokat – idézőjelben – találnak. Az apróság természetesen a 22 milliárdhoz képest értendő” – magyarázta Lomnici.

Soros György pénze azonban magántulajdon, míg a Lomnici Zoltán által apróságnak nevezett 508 millió forint közpénz. „A támogatási politikánk egységes elvekre épül, a kultúra és a tudomány támogatásán túl a jótékonykodásban is igen aktívak vagyunk. A támogatások megítélése minden egyes esetben azonos szabályok szerint történik, és minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá” – ezt a Magyar Villamos Művek kommunikációs igazgatója nyilatkozta a kormányközeli Origónak. Bentzik Réka azt is elmondta, az állami cég mindig a kérelmező által megjelölt összegről dönt.

Vagyis eszerint a félmilliárdos összeget a CÖF szabta meg és a támogatásról nemcsak, hogy tudott a kormányzati szerv, de az is hagyta jóvá.

Kósa Lajos szerint „a Nemzeti Kommunikációs Hivatal egy nyilvántartást vezet, hogy lehessen tudni, a közpénzből milyen irányba, milyen támogatások mennek ki, de a döntést minden esetben az érintett vállalatok hozzák meg”. A Fidesz frakcióvezetője a kormánytagok korábbi nyilatkozataival egybehangzóan mégis továbbra is tagadja, hogy a kormánynak befolyása lenne az MVM támogatási politikájára. A CÖF  tevékenységét pedig hasznosnak tartja.

„Az, amit a CÖF megvalósít, nevezetesen Magyarország megvédése a politikai támadások kereszttüzében, az egy fontos dolog szerintem, amit bizonyított annak idején 400 ezer ember végigvonulása az Andrássy úton, akik kiálltak Magyarország mellett azért, mert elegük volt abból, hogy az Európai Unió a bevándorlási politika és a magyar gazdaságpolitika miatt támadja az országot” – magyarázta Kósa Lajos, aki egyértelműen politikai tevékenységről beszél, a Magyar Villamos Művek társadalmi felelősségvállalásról szóló hitvallásában azonban erről egy szó sincs.
Az állami cég fő támogatási területei például a sport, a kultúra, vagy az elesettek támogatása. Költenek ugyan tudományos vagy ismeretterjesztési célokra, de szellemi honvédelemről, civilitikáról vagy komplettált élelmiszerekről itt sem esik szó – pedig a CÖF részben éppen ezeket tartja civil missziójának.

A migrációs válság egyébként 2015 elején érte el Magyarországot, míg a legutóbbi Békemenetet 2014 márciusában tartották.

Máshol felelősségre vonták volna azokat, akik a félmilliárdos támogatásért felelősek – véli a Jobbik frakcióvezetője a Civil Összefogás Fórum támogatásáról. Volner János arra is emlékeztetett, hogy az MVM közpénzt utalt a CÖF-nek.


„Egy normális országban ezért már büntetőeljárás indulna és börtönbe kerülnének a felelősök, itt pedig ez a rendszer működésének szerves részét képezi, hogy a közpénzt erre fordítják. Emlékeztetnék arra, hogy a CÖF önmagában több pénzt kapott, mint amennyit az MSZP vagy akár a Jobbik  párttámogatásának a költségvetési terve, tehát önmagában többe került az adófizetőknek” – hangsúlyozta a politikus.

Rogán Antal felelősségre vonását sürgeti az LMP társelnöke. Szél Bernadett úgy véli, az MVM kommunikációs igazgatójának nyilatkozata után nyilvánvalóvá vált, hogy a CÖF kormányzati támogatással jutott félmilliárd forintos támogatáshoz.


„Onnantól elkezdve, hogy az NKH bizonyíthatóan tudott arról, hogy ez a támogatás megtörtént, minimum egy magyar miniszternek vállalnia kell a felelősséget azért, hogy ilyen módon talicskázott ki félmilliárd forintot a költségvetésből, és ez a miniszter Rogán Antal, akinek az irányítása alá maga a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tartozik”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!