2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Kósa ezzel magyarázza a lex Tiborczot

2015. december 6., vasárnap 18:55, frissítve: hétfő 07:11

Nem bűn, ha valaki valakinek a rokona – a gázszerelőből lett milliárdos felcsúti polgármester egyetért azzal, hogy a közbeszerzéseken a politikusok hozzátartozói is indulhassanak. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke viszont úgy látja: ha valaki közhivatalt vállal, azt is elfogadja, hogy rokonai emiatt nem juthatnak állami megbízásokhoz. A parlament kormánypárti többsége a héten enyhített a közbeszerzési szabályokon, mégpedig visszamenőlegesen, november elsejéig.

„Szigorúbbak, mint a korábban hatályos közbeszerzési törvényé.” Így érvelt november közepén az akkor már két hete hatályos, szigorúbb közbeszerzési szabályok mellett L. Simon László. Ám egy hónapig sem volt érvényben, december elsején a parlament kormánypárti többsége átírta a szabályozást. Eszerint az állami vezetők családtagjai, akár a miniszterelnök vagy a miniszterek gyerekei és szülei is indulhatnak közbeszerzéseken, ha nem egy háztartásban élnek. Eddig ez a közjogi méltóságok és az állami vezetők rokonainak tilos volt.

L. Simon László most azt mondja, ettől nem nő majd a korrupció. „Nem gondolom azt, hogy amiatt, hogy valakinek a rokona, adott esetben hátrány kellene, hogy érje a saját üzleti életében. Én személyesen soha semmilyen közbeszerzésen nem indultam” – mondta.

Mészáros Lőrinc, a milliárdos polgármester sem hozná hátrányos helyzetbe a közbeszerzéseken a rokonokat. „Én azt gondolom, hogy az nem egy bűn és nem bűncselekmény, ha valaki valakinek a rokona. Ez egy adottság, ezen nem tud az ember változtatni. Én azt gondolom, hogy nyílt eljáráson bárki indulhat, nekem ez a véleményem, ezt én nem is szabályoznám, ez egy nyílt eljárás, aki a legjobb, aki a legjobb ajánlatot adja, az nyer” – mondta a gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó.

Mészáros Lőrinc szavaival a Fidesz frakcióvezetője is egyetért. „Annak, hogy mondjuk egy vidéki polgármester feleségének a testvérei se pályázhassanak semmilyen létező állami vagy európai forrásra, ennek tényleg nincsen értelme, ez annyira szigorú szabályozás, hogy teljesen életszerűtlenné teszi az összeférhetetlenséget, arról nem beszélve, hogy az új közbeszerzési törvény a maga eljárásrendjével majdhogynem kizárja azt, hogy ezekkel az eljárásokkal manipulálni lehessen, akárki akárkinek a rokona” – mondta Kósa Lajos.

„Kicsit fura, hogy ilyen gyorsasággal fogadták el ezt a törvényt, feltehetően oka van.” Nem a vidék, illetve a kistelepülések érdekét látja az egy nap alatt elfogadott törvénymódosítás mögött a gödöllői polgármester, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének is elnöke. „Nem hiszem, hogy ezeket a törvényeket a vidéki önkormányzatok érdekébe hozzák, általában a törvényeket nem az önkormányzatok érdekében hozzák. Az lehet, hogy pajzsként előre tartanak minket, itt sokkal nagyobb dolgokról van szó, és azt gondolom, hogy a vagyonosodás tekintetében is, és csak a sajtóból hozzáférhető információk alapján sok kérdést lehet föltenni” – fogalmazott Gémesi György.

A törvénymódosítás egyébként visszamenőleges hatályú. Bár csak most fogadták el, a december elseje előtt kiírt tenderekre is nyújthatnak be pályázatot az állami vezetők hozzátartozói.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!