2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kósa: Eleve vesztes ügy lett volna a népszavazás

2017. február 23., csütörtök 12:28, frissítve: csütörtök 16:39

A Fidesz frakcióvezetője szerint a szűk idő miatt egy olimpiai referendum eleve vesztes ügy lett volna. A Momentum szerint a Fidesz elárulta az aláírókat, a Jobbik szerint pedig a kormánynak a kudarcért vállalnia kellene a felelősséget.

Kósa Lajos az ATV reggeli műsorában azt mondta, a pályázat beadásakor is ki lehetett volna írni a népszavazást, de ha olyan ügyről akar valaki népszavazást tartani, amelyről „teljes a politikai konszenzus, akkor azt nagyon meg kéne indokolni, hogy miért”. „Mondom ezt még egyszer Thomas Bach nyilatkozata alapján is, aki egyszerű politikai ügynek tartotta, és úgy vélte: az olimpia nyilvánvalóan csak ürügy volt. Volt egy szervezet, amely politikai pártként akar indulni, de ahhoz nem elég bátor, hogy ezt egyből felvállalja, ezért az olimpiát először jól hátba szúrják, aztán majd valahogy lesz” – fogalmazott Kósa Lajos.

Momentum: Elárulták az aláírókat

Gyávaságnak tartja az olimpiai pályázat visszavonását a népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom. A hamarosan párttá alakuló szervezet elnöke azt mondta: szerintük a kormány és a Fidesz elárulta az aláírókat, ők ugyanis meg akarták vitatni a kérdést. „Azért is örültünk, azért is vagyunk boldogok, mert végre azt látjuk, hogy az emberek a saját kezükbe vették a sorsukat. És a kormánynak, a hatalomnak az az érdeke, hogy mi ne vitatkozzunk arról, hogy milyen jövőt képzelünk el saját magunknak. És emiatt vagyunk mi nagyon szomorúak, hogy nem tehettük meg, hogy erről beszélgessünk. És szerintem sok százezer embert árultak el ezzel, sok százezer embertől vették el ennek a lehetőségét. Arra vágytak öt év után, hogy végre megkérdezzék őket, hogy ti milyen Magyarországon szeretnétek élni” – jelentette ki Fekete-Győr András.

Jobbik: Orbán a felelős és a Fidesz

Rossz focisták vereség utáni magyarázkodásához hasonlította a kormány olimpiai pályázattal kapcsolatos kommunikációját a Jobbik szóvivője. Apáti István szerint Orbán Viktor és a Fidesz csak a sikerekért akar felelősséget vállalni, a kudarcokért nem. A jobbikos képviselő úgy véli, ha Budapesten 2024-ben olimpia lett volna, akkor a Fidesz és a hozzájuk közel állók sok pénzt tettek volna zsebre. „Rengeteg olyan általuk legálissá tett jogcímet tudtak volna megnyitni, amelynek révén hatalmas mennyiségű pénzt tudtak volna bezsebelni, rengeteg, akár már építési beruházások vagy kivitelezések előzetes elbírálásáig menően tudtak volna olyan lehetőségeket teremteni maguknak, ahol súlyos milliárdokat vagy tízmilliárdokat tudtak volna zsebre tenni Orbánhoz, Habonyhoz, Rogánhoz vagy az ő köreikhez tartozó gazdasági társaságok. Orbán a felelős és a Fidesz. Nem kell másra kenni, nem kell mutogatni, gerincesnek kell végre egyszer lenni politikai pályafutásuk során, és vállalni kell a felelősséget, el kell vinni a balhét, ha egyszer megcsinálták, akkor viseljék a következményét” – fogalmazott Apáti István, a párt szóvivője.

LMP: Ezzel el kell számolnia a kormánynak

A nagy korrupciós kockázat miatt már a pályázat benyújtásakor ellenezte a Lehet Más a Politika a budapesti olimpiát. Hadházy Ákos azt mondta, azt a rengeteg pénzt, amelyet erre szántak, inkább az iskolákra, a kórházakra kellene költeni. Ráadásul az összeg még meg sincs, a jövőben kellett volna előteremtenie a kormánynak. „Mindent meg fogunk tenni azért, hogy kivizsgáljuk, és pontosan el kell számolnia a kormánynak a pénzekkel. Sok információnk van már róla, gyűjtöttünk ki közbeszerzéseket, rendkívül sok pénz ment el áltanulmányokra, és rendkívül sok pénz ment el elvileg marketingekre. Hatalmasak ezek az összegek, pontos számot nem tudunk még mondani, de mindenképp meg fogjuk nézni, és ezzel el kell számolnia a kormánynak” – emelte ki az LMP társelnöke.

„Nem vagyunk happyk”

Nem születhetett más döntés a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint. Borkai Zsolt a Hír TV-nek azt mondta: a szerda esti, Tarlós Istvánnal és Orbán Viktorral tartott egyeztetésen közös döntés született, de mindhármuknak fájt a visszavonás. „Fájó szívvel, de tudomásul vettem, úgyhogy most itt tartunk. Ennyi volt az egész, nem vagyunk happyk. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként nem vagyok boldog. Őszinte vagyok, sőt azt gondolom, nagyon-nagyon csalódott vagyok, más nem is lehetek. De szerintem nagyon sok ember csalódott ma Magyarországon. […] Én azért bízom az olimpia eszméjében, az olimpiában, és biztos vagyok abban, hogy majd alszunk rá jó néhányat, és aztán megy tovább az élet, jön a következő olimpia” – nyilatkozta Borkai Zsolt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!