2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Mindent bevetnének a kvótarendszer ellen

2015. október 5., hétfő 15:00, frissítve: hétfő 19:38

A kötelező kvótarendszer bevezetése elleni fellépésre kérte a kormányt Kósa Lajos első frakcióvezetői felszólalásában. A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy a szlovák kormány már bejelentette, hogy az uniós bírósághoz fordult.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a parlamentben napirend előtt számolt be a New York-i ENSZ-közgyűlésről és az ott ismertetett ötpontos javaslatcsomagról. Szijjártó Péter szerint: az Iszlám Állam elleni hatékony fellépés és a szíriai, valamint észak-afrikai rendezés késlekedése miatt növekedni fog az Európára nehezedő migrációs nyomás.

„A magyar küldöttség egy öt pontból álló megoldási javaslatot tett az ENSZ-közgyűlésén. Ennek első pontjaként javasoljuk, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi szerepvállalást és nemzetközi erőfeszítéseket erősítsük” – mondta el Szijjártó Péter.

A szocialisták képviselője úgy látja: a kormány a hazai problémákról akarja elterelni a figyelmet azzal, hogy félelemben tartja a magyar embereket.

„Önöknek nem a magyar emberek biztonságérzete a fontos, hanem pont ellenkezőleg: a magyar emberek félelmét akarják fokozni, hogy minél kevesebb szó essen a korrupcióról vagy arról, hogy a magyar embereknek most már 38 százaléka szegénységben él. Vagy arról, hogy az ön által emlegetett sok millió elvándorló közül félmillió magyar volt az elmúlt években” – fogalmazott Tóth Bertalan.

A Fidesz egyetért a kormány ötpontos javaslatcsomagjával, egyben arra kérik a kabinetet, hogy tegyenek meg mindent a kvótarendszer bevezetése ellen.

„Ez a migrációs kötelező kvóta ez a semminek a semmije. Nem megoldás, álmegoldás. Ezért a Fidesz parlamenti frakciója a mai frakcióülésén úgy döntött, hogy felkéri a magyar kormányt arra, hogy minden létező eszközt megvizsgálva lépjen fel a kötelező kvóta bevezetése ellen” – fejtette ki Kósa Lajos frakcióvezető.

A német parlament alsóháza, a Bundestag zöld párti alelnöke az LMP frakcióvezetőjével folytatott megbeszélése után azt mondta: a kormányok feladata lenne az emberekkel megértetni, hogy ahonnan a migránsok érkeznek, ott lehetetlen az élet.

„Természetesen komolyan kell venni az emberek félelmeit, ugyanakkor nem szabad szítani ezeket az indulatokat, ezeket a félelmeket. Nem szabad semmilyen populista akció keretében a saját pártjuk számára belpolitikai sikert ebből kihozni” – mondta Claudia Roth.

A migrációról beszélt az Országgyűlés európai ügyek bizottságában a visegrádi négyek elnökségét betöltő Csehország nagykövete is. A diplomata úgy látja: a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét mindenáron meg kell őrizni. Szerinte a lengyelek pragmatikus okokból támogatták az Európai Bizottság kvótarendszerét, ahogy Magyarország is ilyen okokból épít kerítést.

„Teljes mértékben megértjük a kerítés építését a szerb–magyar határon. Arra egy pragmatikus eszközként tekintünk, aminek célja, hogy ne lehessen illegálisan átlépni az EU külső határait (...) A magyar–horvát határon lévő kerítés ugyanezt a célt szolgálja” – fogalmazott Juraj Chmiel.

A cseh védelmi miniszter hétfőn Prágában közölte: országuk 25 katonát és műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsék védeni az unió schengeni határát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!