2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kósa: Azért panaszkodhatnak támadásokról, mert nem megy az aláírásgyűjtés

2017. február 12., vasárnap 15:11, frissítve: vasárnap 18:40

23 ezer aláírást gyűjtött össze az LMP az olimpiarendezésről szóló népszavazáshoz. A Momentum Mozgalom kezdeményezte a szignógyűjtést, péntekig kell megszerezni a szükséges aláírásokat. A Fidesz frakcióvezetője kételkedik a megmozdulás sikerességében, és az aktivistákat érő támadásokat is a civilek kudarcának tartja.

23 ezer aláírást adtak át az LMP politikusai a Momentum Mozgalom aktivistáinak a Nyugati téri aluljáróban. „Azt gondoljuk, hogy ez nem állhat meg itt. Nyilván nem fog megállni, a jövő hét végéig gyűjtünk, de nem állhat meg ott sem. Ez olyan fordulópont lehet a budapestiek és a magyar emberek életében, amikor végre kezükbe veszik a sorsukat, és remélhetőleg ez csak az első, de az egyik legfontosabb momentuma lesz annak, hogy az emberek elkezdik gyakorolni napi szinten, tevékenyen a demokráciát” – jelentette ki Ferenczi István, a párt közösségi részvételi szakszóvivője.

A pontos számokról nincs hivatalos adat, de a szervezők biztosra veszik, hogy péntekig összegyűjtik a szükséges 138 ezer szignót. „Az utolsó hivatalos 110 ezer volt, és pénteken, tehát az aláírások leadásának pillanatában fogjuk majd megosztani az emberekkel, hogy mennyi az annyi. De azt lehet látni, hogy az elmúlt egy hétben rengetegen jöttek aláírást gyűjteni, megint sorok álltak a pultoknál, az emberek hozzák vissza azokat az íveket, amelyeket saját maguk írattak alá a rokonaikkal, a szomszédaikkal, a testvéreikkel” – közölte Fekete-Győr András, a mozgalom vezetője.

„Azokban az esetekben, amikor egy Fidesz-aláírásgyűjtés során első nap összejön 600 ezer aláírás, nem szoktunk atrocitásokra hivatkozni, hanem azt mondjuk, hogy emberek, 600 ezer aláírásunk van az első nap – jelentette ki Kósa Lajos debreceni sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője kételkedik az aláírásgyűjtés sikerében, és a civilek kudarcának tartja a standokon dolgozó aktivistákat érő támadásokat: – A Fidesz maximálisan fogja támogatni ezen esetek kivizsgálását. Zárójelben jegyzem meg, hogy az eddigi aláírásgyűjtés tapasztalatai arra utalnak, hogy amikor úgy tűnik, egy aláírásgyűjtő szervezetnek nem megy az aláírásgyűjtés, akkor általában atrocitásokra szokott hivatkozni egyre szaporodó mértékben, ahogy közeledik a határidő” – tette hozzá.

Legutóbb szombaton az egyik LMP-s képviselőt fejelték meg úgy aláírásgyűjtés közben, hogy vérzett az orra, korábban pedig az aktivisták belvárosi standját verte szét egy részeg férfi. „Ezek egyedi és elszigetelt esetek, az alapvető hangulata a gyűjtésnek az volt, hogy az emberek örülnek, hogy van ma a palettán olyan politikai párt vagy civil szervezet, amely képviseli a véleményüket. Vagyis nem született még döntés, a jogászaink vizsgálják, hogy tegyünk-e feljelentést” – közölte Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője.

A Magyar Narancs számításai szerint 3000 milliárd helyett akár 12 000 milliárd forintos kiadást is jelenthet az olimpia megszervezése. A bevételek nagyságát ugyanakkor mindössze 1000 milliárd forintra becsülte a lap elemzője. Arra a kérdésre, hogy reálisnak

tartja-e a számokat, kitérő választ adott az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: „A kormányzat, amikor a gazdasági számításokat elvégeztette, akkor a világ egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadó-könyvelő cégét bízta meg azzal, hogy ezeket az előzetes számításokat, gazdasági számításokat végeztesse el, tehát igyekeztünk a legjobb, a legnagyobb nemzetközi tapasztalatú szakértőkkel dönteni, amikor az előkészítése folyt az olimpiának” – reagált Rétvári Bence.

A cikket jegyző közgazdász a többi között arra hivatkozik, hogy a tervekhez képest a Margit híd felújítása hatszoros, a négyes metró négyszeres áron valósult meg.

Momentum: Gyerekes, amit Kósa állít

Gyerekesnek nevezte Kósa Lajos kijelentését a Momentum Mozgalom vezetője. Fekete-Győr András szerint ők soha nem hivatkoztak az aláírásgyűjtőket ért támadásokra, a kezdeményezésről pedig soha nem mondták, hogy rosszul állna.

„Mi nem szoktunk atrocitásokra hivatkozni, sőt, nem is mondtuk soha, hogy rosszul állna az aláírásgyűjtés. Az, hogy a Fidesznek egy nap alatt megvan 600 ezer aláírás, nyilván egy kormányon lévő párttól nem annyira szokatlan, főleg nem egy olyan propagandagépezettel, mint ami nekik van. Szóval ezt egy kicsit gyerekes állításnak tartom” – reagált Fekete-Győr András.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!