2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

„Körülbelül 20 ezer halott lesz a névjegyzékben”

2017. július 19., szerda 06:03, frissítve: szerda 07:52

Egyetért az Együtt a határon túli magyarok választójogával, de a rendszerrel, amit a voksolás köré kiépítettek Orbánék, már nem. Szigetvári Viktor szerint miközben a Fidesz politikai hasznot akar húzni az országhatáron kívül élő magyarokból, a legnagyobb problémáik felett szemet huny.

Az Együttnek nincsen baja a határon túliak választójogával, de jobban szabályozták volna amellett, hogy átbeszélik a felvidéki pártokkal. Szigetvári Viktor a Hír TV-ben azt mondta, minden magyar állampolgár, minden választás előtt 1990-óta kapott értesítőt arról, hogy a névjegyzékbe veszik, de a most regnáló miniszterelnökkel szemben azokat a leveleket nem Horn Gyula vagy Antall József, esetleg Boross Péter írta, hanem a mindenkori választási iroda kézbesítette.

Majd Orbán írja alá a választási értesítőket is...

„Nekem ezzel a levéllel csak az a bajom, hogy a határon túli magyarok névjegyzékbe történő regisztrációja az egy ugyan olyan választási eljárási cselekmény, mint ha ön indulna, mint ha én indulok jelöltként. (…) A miniszterelnök ilyenben csak akkor levelezik, ha politikai szándéka van. Ennek az lehet a következménye, hogy egy fél év múlva majd a választási értesítőket is Orbán Viktor írja alá, és mellette jókívánságait fejezi ki minden magyar választópolgárnak” – fogalmazott az Együtt képviselője.

A politikus szerint a Fidesz mindezt úgy teszi meg, hogy közben nem oldja meg a határon túliakat érintő legnagyobb problémát, „hogy körülbelül 20 ezer halott lesz a névjegyzékben”. – Nem beszélek arról, hogy a Londonban élő '56-os emigráns, aki szerencsére még él, és kettős állampolgár, vagy aki nem számolta fel az állandó magyarországi lakhelyét (mert nemrég hagyta el a hazáját, hogy kint boldoguljon), neki a konzulátuson kell sorban állni.

Úgy látja, Orbán Viktor a mostani levelet nem azoknak írta, akik 2014-ben szavazhattak. „Itt van a probléma, hogy nekik csak 10 évente kell regisztrálni. Ez nincsen rendben, nem jól van megszervezve, 350-400 ezer kettős állampolgárról beszélhetünk, ami 4-5 mandátumot is jelenthetne” – hangsúlyozta.

Kitért rá, nem az igazgatási cselekményt vitatja az Együtt, hanem azt, hogy ilyen levelet nem a miniszterelnöknek kell írni. „Írjon a miniszterelnök, mint a Fidesz elnöke, a Fidesz pénzéből, és aztán azt számolják el a pártban kampánykiadásként” – szögezte le Szigetvári.

Levelet írt a miniszterelnök

Ahhoz, hogy szavazni tudjanak a 2018-as országgyűlési választáson, regisztrálniuk kell – erre hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök a határon túli magyarok figyelmét a nekik címzett levélben. A regisztráció után kapják meg ugyanis a borítékokat, amelyben a levélszavazataikat Magyarországra tudják juttatni.

„Arra kérem, ha még nem tette, regisztráljon” – áll Orbán levelében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!