2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Korrupciós ügy: vizsgálódnak és titkolóznak

2016. augusztus 23., kedd 21:00, frissítve: szerda 11:45

Titkolózik a pályázati csalási ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca államtitkára belső technikai okra hivatkozott, amikor a Hír TV arról kérdezte, hogy miért az utolsó pillanatban módosítottak a feltételeken. A Jobbik Orbán Viktort faggatja, az ellenzéki párt egyebek mellett arra kíváncsi, hogy a Fidesz elnöke meddig tűri meg a kormánypárt parlamenti frakciójában a korrupciós ügyben érintett Mengyi Rolandot.

Egy budai irodaházban van a székhelye annak a két tanácsadó cégnek, amelyek a gyanú szerint részt vettek a Mengyi Rolandhoz köthető csalásban. Cégtábla, kapucsengő nincs, mindössze egyetlen parkolóhelyet tartanak fenn a vállalkozásoknak.

Az uniós pénzek felhasználását ellenőrző Miniszterelnökség államtitkára hétfőn azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy a cégek szerepvállalását visszamenőleg vizsgálták. Az egyik vállalkozás 2007-ben, a második Gyurcsány-kormány idején kezdett el bábáskodni az uniós pályázatok körül. „Az egyik cég az a Public Sector Consulting, amely számszerűen 19 projekt esetében vállalt pályázatíró, projektmenedzsment vagy valamilyen szolgáltató munkát, a másik pedig a Public Sector Tanácsadó Kft., amely 2010 óta végzett hasonló típusú szolgáltatásokat mintegy 44 esetben” – közölte Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár.

A Public Sector Consulting Kft. a szocialista kormány idején dolgozott a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak is. A tárca egyik államtitkára volt akkoriban az MSZP azóta megbukott elnökhelyettese, Simon Gábor. Róla évekkel később derült ki, hogy százmilliós vagyont rejtegetett külföldön. A 2010-es kormányváltás után a testvércégek gazdát cseréltek, többségi tulajdonosuk Szájer József fideszes EP-képviselő volt kabinetfőnöke, Holbok Sándor lett.

A Public Sector munkatársa írta azt az uniós pályázatot is, amelynek útját Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő kenőpénz fejében egyengette a gyanú szerint. A politikus a 168 Óra című hetilap tényfeltáró cikke szerint tízmillió forintot kért a közbenjárásárt, plusz részesedést az elnyert százmilliókból.

„A korrupciós ügyletek többségénél beérik a Fidesz közeli résztvevők 30-40 százalékos visszaosztási aránnyal is. Ebben az esetben már elérte a 90 százalék fölötti mértéket a visszaosztás” – mondta Volner János, a Jobbik alelnöke.

Mengyi Roland köre végül hoppon maradt, a pályázatot kiíró Emberi Erőforrások Minisztériuma az utolsó pillanatban megváltoztatta a feltételeket. A 168 Óra feszegette, hogy a tárca értesült az időközben elrendelt nyomozásról, ezért volt kénytelen módosítani a pályázatot.

– Mi erről nem tudtunk. A pályázat során ahhoz a cégkörhöz, amely a hírekben felmerült, egyetlenegy forint támogatás sem jutott.
– Hogyha nem tudtak a nyomozásról, akkor miért változtatták meg utolsó pillanatban a kiírási feltételeket?
– Ennek belső technikai oka volt. Több más pályázatnál is van arra példa, hogy megváltoznak a feltételek.

A Miniszterelnökség másfél hónap múlva áll elő a vizsgálat eredményével. Mengyi Roland mentelmi jogát addigra felfüggesztheti az Országgyűlés. A fideszes képviselőt egyebek mellett korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítaná meg az ügyészség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!